Dimarts, 22 abril 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALMés de la meitat de les persones amb discapacitat creuen que la...

Més de la meitat de les persones amb discapacitat creuen que la IA podria agreujar la bretxa digital

Un nou estudi de la Fundació Randstad revela que, si bé la intel·ligència artificial pot millorar la vida de les persones amb discapacitat, també planteja preocupacions sobre la bretxa digital, el reemplaçament laboral i els biaixos algorísmics

Més de la meitat de les persones amb discapacitat creuen que la IA podria agreujar la bretxa digital
Infografia referent a la intel·ligència artificial // Foto: Servimedia

La intel·ligència artificial (IA) es presenta com una eina amb un gran potencial per transformar la societat. Tot i això, un recent estudi de Randstad Research i Fundació Randstad ha posat de manifest que el seu impacte en les persones amb discapacitat és més complex del que sembla. Si bé la IA pot oferir nombrosos avantatges, com millorar la comunicació i la formació, també planteja reptes importants.

Segons la investigació, el 58% de les persones amb discapacitat que utilitzen IA creuen que aquesta tecnologia podria ampliar la bretxa digital que ja experimenten. Aquesta percepció es deu en part a la preocupació que la IA pugui reemplaçar llocs de treball tradicionalment ocupats per persones amb discapacitat i als possibles biaixos algorísmics que podrien excloure-les de certs processos, com els de selecció laboral.

Tot i aquestes inquietuds, l’estudi també mostra que la IA ha tingut un impacte positiu en la productivitat laboral de les persones amb discapacitat, millorant-ne l’eficiència en diverses tasques. Tot i això, només un 32% dels enquestats considera que la IA crea noves oportunitats laborals, cosa que suggereix que el seu potencial encara no s’està aprofitant al màxim.

Una altra de les troballes clau de l’estudi és la necessitat d’una formació i capacitació més grans en l’àmbit de la IA per a les persones amb discapacitat. El 77% dels enquestats consideren que l’accessibilitat a aquesta tecnologia és fonamental per reduir la bretxa digital. No obstant això, la manca de coneixements adequats i l’escassetat de recursos econòmics són les principals barreres que impedeixen una adopció més gran de la IA per part d’aquest col·lectiu.

La Fundació Randstad ha llançat el programa Brecha Digital amb l’objectiu d’abordar aquestes necessitats. A través d´aquest programa, s´ofereixen cursos de formació en competències digitals i es promou l´accés a equips informàtics i programari a baix cost. A més, la fundació està treballant en projectes de recerca per explorar com la IA pot millorar la qualitat de vida i l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat.

En paraules de María Viver, directora de la Fundació Randstad, “La IA té un gran potencial per millorar la vida de les persones amb discapacitat, però és fonamental que es desenvolupi de manera inclusiva i ètica. La nostra fundació es compromet a treballar perquè la IA sigui una eina que empoderi les persones i no les exclogui”.

Segons aquest estudi la IA es presenta com una eina amb un doble tall per a les persones amb discapacitat. Si bé en pot millorar la qualitat de vida i la productivitat, també planteja reptes importants en termes d’accessibilitat, ocupació i discriminació. 

Secció patrocinada per
nou logotip fecetc

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.