Més de 800 persones van omplir ahir a la nit Los Teatros del Canal de Madrid per donar suport al talent sense barreres en la segona edició de la Gala més IN que organitza la Fundació Grup SIFU. Més de 80 músics i ballarins amb discapacitat i sense van pujar a l’escenari de la Sala Roja en una espectacular vetllada en què es va evidenciar que el talent no coneix límits ni barreres.
L’espectacle, conduït per la professional de l’atletisme adaptat Sara Andrés (Beca Desafiate 2018), destinarà el total de la seva recaptació al finançament de les Beques Superarte, un projecte d’art inclusiu amb què la fundació promou el desenvolupament artístic de les persones amb discapacitat com a via per a la seva integració social i laboral.
En tornar a Madrid per segona vegada, la gala de la INtegració, la INclusió i la Interpretació va sonar a ritme de música clàssica, pop i flamenc, i va acollir actuacions de dansa inclusiva i de tendències urbanes com el parkour. Precisament, l’esdeveniment va arrencar amb una mostra d’aquesta disciplina de la mà d’Iván Pérez i Rubén Roldán, dos joves andalusos que han fet del parkour la seva forma de vida.
Guillem León, pianista de 22 anys amb discapacitat visual, va donar pas al Preludi Op. 23 n.2 de Sergei Rachmaninoff, una peça clàssica amb què va demostrar la seva excel·lència al piano, cosa que li ha fet permès seguir formant-se a la prestigiosa Royal Academy of Music de Londres, a través de una Beca Superarte concedida per la Fundació Grupo SIFU.
El van seguir dues actuacions també protagonitzades per músics becats de l’entitat com els joves Èric Díaz (violoncel) i Antonio Belmonte (contrabaix), tots dos diagnosticats de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA); i Andrea Zamora, pianista amb discapacitat visual, els qui, acompanyats pel violinista i director artístic de la gala, Oriol Saña, i altres col·laboradors, van tocar una versió d’orquestra de càmera de ‘Take on me’, el clàssic d’A-ha.
Els també becats Jana Ginesta, una prometedora oboista diagnosticada de TEA; Llúcia Sanguino, jove amb Síndrome de Down que destaca pel seu talent amb el contrabaix; Mariano Rosique, pianista diagnosticat de Trastorn Generalitzat del Desenvolupament, i María Gordillo, violinista amb trastorn de l’aprenentatge i desenvolupament, van interpretar ‘Gabriel’s Oboe’, d’Ennio Morricone, amb Ester Sanmartín, violinista amb un 80% de pèrdua auditiva.
‘Solo pienso en ti’, un himne per la visibilitat de la discapacitat
Un dels moments més emocionants de la Gala més IN va arribar amb l’actuació del cantautor asturià Víctor Manuel. Los Teatros del Canal van vibrar amb ‘Solo pienso en ti’, el tema que va compondre inspirat en una parella amb discapacitat i que fa més de 40 anys que visibilitza aquest col·lectiu.
El van acompanyar a l’escenari els becats Superarte Johann Salvatori, baríton diagnosticat de TEA amb un extraordinari talent per al cant i la lírica; Luis Angel Huete, jove expert en cant líric amb discapacitat neurovisual; i Rai Jiménez, guitarrista a qui la seva malaltia neuromuscular no li ha impedit desenvolupar el seu talent musical, entre d’altres becats i músics. Mireia Jerez (Beca Superarte 2022), estudiant de dansa amb Síndrome de Down, i el bailaor i coreògraf José Galán van dotar de moviment la cançó amb el seu número de dansa.
Els últims minuts de la Gala més IN van tenir com a protagonistes Ana Urrejola, ballarina amb discapacitat visual amb una important trajectòria en dansa clàssica, que va portar el flamenc a l’escenari dels Teatres del Canal juntament amb membres de la Companyia Flamenc Inclusiu de José Galán, i l’artista multidisciplinar Manel Ortega i la seva banda National Radio Station, els qui van pujar els decibels amb una fantàstica versió del clàssic del rock ‘Twist and Shout’, de Phil Medley i Bert Russell, a qui es va sumar el fundador de Grup SIFU, Albert Campabadal Mas.
Martínez-Almeida va lliurar la Beca Desafíate 2022
Ortega, que va perdre les dues cames i els dits de les dues mans a causa d’un virus, segueix mantenint la seva passió per la música, que va contagiar el públic de la Sala Roja, entre els quals es trobaven representants institucionals com l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que durant la gala va entregar a Àngela Mora (primera gimnasta amb Síndrome de Down que competeix en un campionat d’Espanya absolut de gimnàstica artística) la Beca Desafíate 2022, que la Fundació Grup SIFU atorga a professionals de l’esport adaptat.
En aquesta gala també hi van participar artistes de la capital, com els membres de l’Orquestra Simfònica Camerata Musicalis, nascuda amb el propòsit de fer la música clàssica accessible a tots els públics i de l’Escola Superior de Música Reina Sofia. També es van sumar a l’espectacle d’art inclusiu alumnes del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.
Inclusió i visibilitat en un espectacle transformador
En acabar l’esdeveniment, el seu director artístic, Oriol Saña, va celebrar una edició més d’una gala de art inclusiu que “demostra que les persones amb diversitat funcional, lluny de veure’s condicionades per la seva discapacitat, treballen diàriament per créixer a nivell personal i professional a través de l’art”. En aquest sentit, va destacar que el públic valorés el “talent sense barreres” i no les capacitats específiques de cadascun dels artistes, cosa que es va veure clarament reflectida en l’acolliment del públic.
Per la seva banda, el president de la Fundació Grupo SIFU, Cristian Rovira, va subratllar la necessitat de comptar amb esdeveniments d’aquest tipus per donar visibilitat als artistes amb diversitat funcional, que moltes vegades troben més dificultats per accedir a escenaris tan importants com el dels Teatres del Canal, el Liceu (Barcelona) o el Teatre de la Maestranza (Sevilla), on es han celebrat anteriors edicions de la Gala més IN.
“Entenem la música i la dansa com a disciplines artístiques que impulsen la inclusió i són el eix fonamental del nostre projecte artístic”, va ressaltar Rovira, que va posar en valor el programa de beques Superarte de la Fundació Grupo SIFU, que permet a músics i ballarins professionals o amateurs amb discapacitat ampliar els seus coneixements i capacitats en aquestes disciplines, a través de formació i seguiment.
El vicepresident de la fundació, Hilario Albarracín, va apuntar que “el món en què vivim, on la inclusió i la diversitat són crítiques per millorar la societat, una gala com aquesta mostra com artistes amb tota mena de diversitat són capaços de fer un espectacle de primer nivell”.