Més de 400 persones participen a la jornada inaugural del I Congrés pel Dret a l’Autonomia Personal

Se celebra avui i demà al Centre Internacional de Convencions de Barcelona

joan-clos-i-congrés-dret-autonomia-personal-barcelona
L’exalcalde de Barcelona, Joan Clos, ha fet la conferència inaugural // Foto: COCEMFE

Més de 400 persones han assistit avui a la jornada inaugural del ‘I Congrés sobre el Dret a l’Autonomia Personal. Discapacitat Física i Orgànica. Envelliment i Cronicitat’ que organitzen a Barcelona la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) i COCEMFE Catalunya.

El nou congrés, que se celebra al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, s’allargarà fins demà. Reuneix a professionals de la sanitat, sector assistencial, arquitectura, mobilitat i tecnologia, persones amb discapacitat, estudiants, entitats del tercer sector i representants de les institucions.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La jornada d’avui ha comptat amb la inauguració de Anxo Queiruga, president de COCEMFE, i Francesc Iglesias, secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. També han estat presents a la taula inaugural, Margarita Mari-Klose, regidora d’Infància, Joventut, Persones Majors i Diversitat Funcional de l’Ajuntament de Barcelona; Manuel Martínez, director general de l’IMSERSO; Luis Cayo Pérez Bueno, president del CERMI; Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de Diputació de Barcelona; i Roser Roigé, presidenta de COCEMFE Catalunya.

L’objectiu d’aquest esdeveniment és avançar en la garantia dels drets i la plena inclusió de totes les persones de tal manera que puguin desenvolupar-se plenament i en igualtat de condicions i decidir amb llibertat sobre tots els àmbits de la seva vida. En aquest sentit, Anxo Queiruga ha reclamat el ple desenvolupament de la legislació vigent, ja que “la societat actual ha assolit el grau de maduresa necessari per garantir el dret a l’autonomia personal “.

BANER_300X250

La conferència inaugural ha anat a càrrec de l’exalcalde de Barcelona i exdirector de ONU-Habitat, Joan Clos, que ha recalcat que “dins del concepte de desenvolupament sostenible a les ciutats, entra de ple el dret a l’autonomia personal i eleva a un altre nivell la demanda d’un tracte digne a les persones. Suposa un canvi de paradigma “. Clos ha afegit que “interessa que el dret a l’autonomia personal sigui un concepte que vagi penetrant en l’agenda urbana i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides recollits a la Agenda 2030. Val la pena que aquest avanç suposi una millora cultural que ens permeti millorar com a societat”. Per tot això, Clos ha animat a COCEMFE a seguir treballant per al ple desenvolupament de l’autonomia personal i ha tancat la seva intervenció afirmat que “l’autonomia personal genera millores indirectes en el conjunt de la ciutadania”.

Posteriorment, la primera taula rodona del Congrés ha analitzat l’eix ‘La garantia dels drets al llarg del cicle de la vida ‘des d’una perspectiva de drets humans, enfocada a la dimensió ètica, política i jurídica, per garantir els drets de les persones amb discapacitat en cada etapa del cicle de vida. Així ho ha explicat Àngel Gil, doctor en Psicologia i assessor de l’Institut Guttmann: “Cal un màrqueting social per a la discapacitat que promogui l’autonomia personal. Personalitzar els serveis i una incorporació de valors per al canvi social. No hauríem de fer una norma si no podem desenvolupar-la per al seu compliment “.

Per la seva banda, Eduardo Díaz, director del Centre Espanyol de Documentació sobre Discapacitat (CEDD), s’ha preguntat: “És important que hi hagi una aposta real per la investigació, pensar en polítiques que transformin l’entorn i polítiques que proporcionin suport a les persones. Tenim massa legislació no efectiva, però aquesta legislació és suficient?”.

A la segona taula rodona, ‘La ciutat com a espai de vida i convivència’, s’han reclamat ciutats que facilitin l’accés als serveis de manera inclusiva i fomentin la participació de totes les persones. En aquest sentit, Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, ha explicat que “hi ha de posar el focus en la rehabilitació, qualsevol equipament és una oportunitat per millorar la mobilitat urbana i afavorir que els centres històrics de la ciutat no s’abandonin “.

Finalment, Paca Tricio, presidenta de la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d’Espanya (UDP), ha destacat que “els ciutadans som tots iguals, no ens separa ni l’edat, ni la capacitat ni el no coneixement, per tant, hem d’unir forces tots per defensar-nos contra el no compliment de les lleis “.

La jornada d’avui del Congrés s’ha completat amb diverses presentacions i tallers, així com el visionat del documental ‘Distàncies’ de COCEMFE Catalunya, que es va presentar recentment a Barcelona.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*