Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciDiscapacitatMayte Gallego: “El Fòrum Obert de Salut és una magnífica notícia per...

Mayte Gallego: “El Fòrum Obert de Salut és una magnífica notícia per incorporar la veu de les persones amb discapacitat”

La presidenta de ASPAYM valora positivament les reformes per consolidar l’equidad, universalitat i cohesió del SNS

Mayte Gallego saluda el forum obert de salut
Mayte Gallego durant una intervenció al Congrés dels Diputats // Foto: ASPAYM

La setmana passada vam conèixer que el Consell de Ministres havia aprovat un projecte de llei d’interès per a les persones amb discapacitat. S’hi modifiquen diverses normes per consolidar l’equitat, la universalitat i la cohesió del Sistema Nacional de Salut.

A més de les reformes, la llei preveu 6 inversions de 1.069 milions d’euros, que aniran destinades a equips d’alta tecnologia o reforçar la prevenció i la promoció de la salut. També formar professionals sanitaris, racionalitzar el consum de medicaments o millorar la resposta en crisis sanitàries.

banner newsletter oferta 50%

En paraules del govern, l’objectiu és “establir mesures que consolidin l’equitat, la cohesió i la universalització a l’SNS”. Aquestes són algunes de les modificacions:

Productes ortoprotèsics

La principal reforma d’aquesta Llei d’Equitat a l’SNS, pel que fa a les persones amb discapacitat, es refereix al copagament dels productes ortoprotèsics. Concretament, entre els nous sectors de la societat exclosos de la prestació en farmàcia i ortopròtesis, s’hi inclouen els menors d’edat amb un grau de discapacitat superior al 33%. Altres sectors són beneficiaris de l’IMV, pensionistes de rendes baixes i perceptors de la Seguretat Social per fill.

Pel CERMI, “significarà una millor cobertura sanitària per a aquests nens i nenes”. En termes similars s’expressa Mayte Gallego, presidenta d’ASPAYM: “És una bona notícia per a les famílies”. L’alleujament econòmic que suposa per a l’entorn cuidador és notable, “ja que no hauran de fer cap desemborsament per accedir al catàleg ortoprotèsic, apunta CERMI.

El nou Fòrum Obert de Salut

Una altra de les novetats presents en aquesta reforma passa per crear un nou organisme. Es tracta del Fòrum Obert de Salut. Aquesta entitat es vertebra com un òrgan d’assessorament de l’SNS de caràcter permanent.

Aquest organisme aportarà la perspectiva dels pacients, els professionals i de les persones amb discapacitat. També mitjançant entitats que, com ASPAYM, els representin i defensin els seus drets. Per a Gallego, “la incorporació de la veu de les persones amb discapacitat a través del Fòrum Obert de la Salut és una magnífica notícia”. Gràcies a aquesta mesura, es crearan “polítiques i solucions que veritablement tinguin en compte les nostres demandes, preocupacions i inquietuds”.

Altres reformes

La Llei d’Equitat a l’SNS preveu més d’una reforma, vinculada més o menys a les persones amb discapacitat. Entre aquests canvis destaca la garantia de no introduir nous copagaments sanitaris a la cartera comuna de serveis. També l’articulació de mecanismes estructurals de coordinació entre els serveis sanitaris, socials i, si escau, educatius.

A més, s’especifica a les prestacions sociosanitàries la rehabilitació en pacients amb dèficit funcional. Aquesta prestació ve a definir-se com aquella que està “encaminada a facilitar, mantenir o tornar al pacient el major grau de capacitat funcional i independència”. Amb aquestes eines, el principal objectiu passa per “reintegrar-lo al seu mitjà habitual”.

Finalment, es reconeix com a beneficiaris del copagament farmacèutic menors de 26 anys o amb discapacitat superior al 65%.

Per això inclouen, entre els seus requisits, la residència legal i habitual a Espanya, estar a l’atur o rebre prestació per pensionista.

Font: ASPAYM Nacional

Secció patrocinada per
Logo_DINCAT-INTEGRAT
https://dincat.cat

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content