Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciDiscapacitatMarga Maldonado: "Assistir a persones amb necessitats de suport ha de servir...

Marga Maldonado: “Assistir a persones amb necessitats de suport ha de servir perquè puguin tenir un gran futur”

marga maldonado assistent persones discapacitat necessitats suport

En aquesta ocasió hem parlat amb Marga Maldonado, que ens ha explicat com és la seva experiència com assistent personal de persones amb discapacitat amb necessitats de suport. Aquesta figura, garanteix i treballa per millorar la vida independent de les persones amb diversitat funcional.

La feina que faig? Treballo amb persones amb diversitat funcional i amb diferents graus de necessitat de suport. Això vol dir que la feina és sempre un “vestit a mida”, que proves d’aportar just el que la persona necessita quan la persona ho necessita i al lloc que la persona ho necessita. 

banner newsletter oferta 50%

Com que no hi ha dues persones iguals, allò que funciona magníficament bé per a una no li farà cap servei a l’altra, o simplement no li caldrà. Les necessitats de suport poden ser de tipus físic (per a una persona que va amb cadira de rodes, que té alguna paràlisi cerebral…), sensorials (tant perquè té dificultats amb algun sentit, per exemple perquè té ceguesa o sordesa, o perquè té problemes d’integració sensorial, com que la pertorben els sorolls o les llums o les aglomeracions de persones de tal forma que li limiten l’accés a entorns o serveis), de comunicació (tinc limitacions pel que fa a allò que sé comunicar, o tinc un estil de comunicació diferent, o un sistema de comunicació alternatiu…), de conducta (em costa adaptar la meva conducta a diferents entorns, o respondre de manera apropiada a segons quins tipus d’estímuls, o tinc problemes d’autoregulació), de tipus intel·lectual, vinculades a la salut mental… Qualsevol manca de sincronia entre les capacitats de la persona i les de la “majoria estadística”, diguem-ho així.

Tots, tots, tots necessitem al llarg de la vida algun tipus de suport. Amb les màquines, per exemple, jo en necessito sovint (no sóc bona amb la tecnologia…). Hi ha persones que en necessiten de forma sostinguda o generalitzada. Vol dir que la necessiten durant la major part del temps i en la major part dels entorns dels quals participen. Jo treballo amb aquestes persones. Específicament, treballo amb persones amb una diversitat funcional vinculada al trastorn de l’espectre de l’autisme. Llavors, les seves necessitats de suport solen ser de tipus comunicatiu, conductual, sensorial i de vegades intel·lectual. Del que es tracta és d’aportar el suport que necessitin per fer allò que vulguin o necessitin fer i que no podrien fer sense aquest suport. 

Es tracta de posar-li potes al dret que tots tenim de ser, participar i tenir èxit en aquest món que és de tots, escollint la nostra participació i fent la nostra aportació personal. Tots tenim el mateix dret de presents, actius i reconeguts, i el mateix dret de ser feliços fent allò que ens fa feliços. Crec que no ens hauríem de perdonar deixar ningú sense oportunitats per motiu de les seves necessitats de suport.

Com pot ser la feina en el dia a dia? Molt interessant, molt variable i molt enriquidora. De vegades has de donar suports que ajudin la persona a identificar preferències, a plantejar demandes, a demanar ajuda… De vegades pots esperar la demanda de suport i de vegades t’hi has d’avançar, perquè la persona a qui assisteixes encara no identifica quan necessita ajuda, o no té les eines per demanar-ho. Donar tot el suport que calgui, no més del que calgui, per promoure l’autonomia i l’autodeterminació. No extralimitar-se en el paper, per no limitar justament aquest dret d’autodeterminació de la persona, ni la seva autonomia ni els seus aprenentatges. Per fer-ho, cal conèixer molt bé la persona a qui assisteixes, estar atent i disponible per respondre a la seva necessitat de suport de la manera més eficaç que et sigui possible, donar-li confiança, fer-li saber que hi ets per allò que necessiti i que pot comptar amb tu, tant si és capaç de demanar-ho com si no.

Vivim en un món complex. Les persones “normotípiques” no ho tenim fàcil per moure’ns-hi amb èxit i amb gaudi. Les persones amb diversitat funcional poden tenir-ho realment complicat. Aquest és el sentit del suport: ser una eina d’equitat.

Com veig el futur d’aquesta feina? Com que sóc una persona optimista, confío que cada cop més serem capaços de créixer en respecte pels altres, per a tots, també pels que percebem com a diferents. I confio que cada cop ens sentirem, com a societat, més impulsats a crear serveis que garanteixin l’equitat en l’accés a les oportunitats que tots volem per viure de forma plena i independent i ser feliços. Per això confio que aquesta feina tindrà un gran futur, perquè assistir a persones amb necessitat d’assistència ha de permetre que aquestes persones tinguin també un gran futur, un futur que elles triïn, amb el suport que necessitin per fer-ho.

Veig en el dia a dia com millora la resposta de les persones que no tenen diversitat funcional quan interactuen amb una persona amb diversitat funcional, i això em fa tenir esperança. Veig molta gent als comerços, als serveis, als transports… que hi posa moltes ganes, que respecta els ritmes, que respecta la persona, que la reconeix i la valora. Hi ha petits gestos que valen un món, com el de la dependenta de l’estanc que li diu a la persona assistida que no hi ha pressa, que tenim tot el temps que necessitem, i permet que aquesta persona tingui èxit quan ha de pagar la targeta de transport, comptant i recomptant les monedes tants cops com li calgui, i permet així que aquesta persona en surti exitosa, que s’ho reconegui i que en sigui reconeguda.

Què he après de les persones amb diversitat funcional amb qui treballo? El valor de l’esforç, la perseverança, la resiliència que mai seré capaç d’igualar, el gaudi d’aprendre, la satisfacció de participar i de tenir mil petits triomfs al dia, i gaudir-los i festejar-los, perquè tots els aprenentatges, totes les primeres vegades que aconsegueixo fer el més petit dels gestos valen el seu pès en or.

Autora: Mireia Guilera

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content