Dilluns, 21 abril 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALMarc Rueda, l'exemple d'integració laboral al restaurant Gallito

Marc Rueda, l’exemple d’integració laboral al restaurant Gallito

Amb síndrome de Down, treballa des de fa dos anys en aquest establiment de Barcelona gràcies al programa Incorpora de la Fundació "la Caixa" i s'ha convertit en un professional irreprotxable

Marc Rueda, l'exemple d'integració laboral al restaurant Gallito
Marc Rueda porta dos anys treballant de cambrer al restaurant el Gallito de Barclona // Foto: Adrián Quiroga (Fundació “la Caixa”)

Marc Rueda fa dos anys que forma part de l’equip del restaurant Gallito, del Grup Tragaluz. Amb síndrome de Down, va accedir a aquesta feina mitjançant el programa Incorpora de la Fundació “la Caixa”, però ha estat el seu esforç, la seva constància i la seva simpatia els que han fet que avui els seus companys el considerin un professional excel·lent. Amb motiu del Dia Mundial de la Síndrome de Down, el 21 de març, l’acompanyem en un dia de feina.

Cada jornada, Marc Rueda arriba puntual al Gallito, un restaurant lluminós a tocar de la platja, envoltat de palmeres i amb àmplies terrasses. En aquest temps ha après a fer de tot i a fer-ho bé. No obstant, si alguna cosa el fa destacar, són els seus còctels, a base de sucre, llima i tequila.

“Ordeno la sala, porto les safates amb el menjar, cobro a les taules, atenc a la barra… Soc cada vegada més ràpid i eficient”, assegura Rueda. D’aquest rendiment en dona fe el director del negoci, Willy BellaBiod, qui destaca la seva capacitat d’aprenentatge i els seus dots socials: “Vol aprendre, acaba el que comença, li agrada fer de tot… No ha deixat d’evolucionar”.

Una inserció laboral excepcional

Marc Rueda és una de les gairebé 35.000 persones amb síndrome de Down que hi ha a Espanya. Entre elles, unes 23.000 es troben en edat de treballar, però només 1.150 tenen una feina. Aquestes dades evidencien una realitat preocupant: a Espanya, només el 30,7 % de les persones amb discapacitat treballa, en comparació amb el 74 % de la resta de la població. Això fa que el cas de Marc Rueda sigui excepcional, però alhora un exemple d’èxit rotund.

El Grup Tragaluz col·labora des de fa anys amb Incorpora, el programa d’inserció laboral de la Fundació “la Caixa”, i ja ha incorporat 18 treballadors gràcies a aquesta iniciativa. Marc Rueda va arribar al Gallito a través de la Fundació Catalana de Síndrome de Down (FCSD), una de les entitats que formen part d’aquesta xarxa.

El programa està dissenyat per unir el sector social i el teixit empresarial. Actualment, hi ha 411 entitats socials que faciliten l’acompanyament i ofereixen itineraris d’inserció personalitzats. Segons Marc Badia, coordinador del Servei d’Inclusió Laboral de la FCSD, “treballem en xarxa perquè les oportunitats laborals es multipliquin”. Afegeix que “totes les entitats tenim un enfocament comú i podem donar una resposta més ràpida i de qualitat a les empreses, que és el que esperen de nosaltres”. Els resultats parlen per si sols: el 2024 s’han assolit prop de 40.000 insercions laborals en més de 15.000 empreses.

Superant prejudicis

Tot i els bons resultats, encara hi ha empreses que dubten a l’hora d’incorporar persones amb discapacitat per falta de coneixement. Marc Badia assegura que, de vegades, encara s’infantilitza les persones amb síndrome de Down i se les tracta amb condescendència. Per això, considera essencial sensibilitzar les empreses i donar-los suport.

Segons Willy BellaBiod, no s’han de negar les possibles dificultats que puguin tenir aquests treballadors, sinó ajudar-los a superar-les: “Ens adaptem els uns als altres, com en qualsevol equip de treball”. Afegeix que la clau és conèixer els punts forts de cada persona i potenciar-los. Per això, els tècnics d’Incorpora fan un seguiment continuat: “Anem al restaurant, parlem amb els companys i responsables per assegurar-nos que tot va bé”, explica Badia.

Independència i dignitat

Amb 27 anys, Marc Rueda viu a Sant Boi de Llobregat i es desplaça cada dia durant una hora en autobús per arribar a la seva feina. Al principi, els moments de més pressió el posaven nerviós, però ha après a demanar ajuda quan la necessita i ara se’n surt perfectament.

Per a Willy BellaBiod, la inclusió laboral no només suposa una oportunitat per a les persones amb discapacitat, sinó també un benefici per a les empreses. “Una plantilla diversa millora el clima laboral i augmenta la productivitat”, afirma. Això és un fet que han demostrat diversos estudis i que Incorpora ha pogut comprovar a la pràctica.

Per a Marc Rueda, tenir una feina no és només una qüestió econòmica, sinó de dignitat. “M’agrada moure’m pel meu compte”, afirma amb convicció. Amb el seu sou, pot gaudir d’activitats com qualsevol altra persona: sortir, comprar-se roba o estalviar per a futurs projectes. El seu responsable comparteix aquesta visió: “El treball els permet connectar amb companys, conèixer gent nova i sentir-se part d’alguna cosa més gran”.

A l’hora de donar un consell a altres persones amb síndrome de Down que esperen una oportunitat laboral, Marc Rueda ho té clar: “Que estiguin tranquils. En qualsevol moment apareixerà una oferta”. I el seu cas n’és la millor prova.

Font: Fundació “la Caixa”

Secció patrocinada per
nou logotip fecetc

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.