A través d’aquesta entrevista ens volem apropar a la tasca que fa el diari digital Social.cat. Fa un temps el vaig conèixer per casualitat i em vaig quedar amb les ganes de saber més coses sobre aquest projecte. He parlat amb Mar Barberà, una de les responsables d’aquest mitjà, i això és el que ens ha dit.
Com neix Social.cat?
El Social.cat neix d’una necessitat de cobrir el buit informatiu que hi ha en el tercer sector a Catalunya. Per això, l’any 2009 el diari comença a funcionar, primer en format blog de notícies i, amb els anys, ha anat creixent i cobrint tota la informació sobre l’acció social, l’activisme, l’associacionisme i la intervenció de l’administració pública en els àmbits socials.
Quina és la vostra filosofia?
Nosaltres tenim una mentalitat inclusiva. Volem donar veu a col·lectius que normalment resten invisibilitzats i ho fem des d’una mirada inclusiva, amb perspectiva de gènere i des de la rigorositat periodística, fomentant així un periodisme compromès amb la diversitat i la justícia social. I posem el focus en col·lectius com les persones amb diversitat funcional, la gent gran, les dones, els infants i adolescents, les persones migrants i refugiades, el col·lectiu LGTBIQ+, entre d’altres.
Paral·lelament, apostem per crear espais que generin debat, on es pugui intercanviar informació i coneixement i on es pugui establir xarxes entre els diferents agents que componen l’acció social.
Hi ha algun tipus de notícies o de reportatges que no publicaríeu mai? Quins serien?
No publicarem mai contingut sensacionalista, que vagi només a buscar el morbo i no aporti cap contingut ni valor social.
Diríeu que fomenteu la positivitat?
Sí, totalment. Perquè apostem per les iniciatives amb valors socials i sempre descartem els successos.
Quin color (no políticament) diríeu que representa Social .cat?
El color que ens representa és el verd de l’esperança. Vull afegir una coseta: Les iniciatives que coneixem i publiquem en el dia a dia ens fan veure que un món millor és possible i que hi ha moltes persones que ja l’estan construint.
Quina relació teniu amb la discapacitat?
Ens comuniquem amb diversos col·lectius a través de les diferents seccions del diari. Un exemple de col·laboració sòlida i regular és la que mantenim amb la Fundació Èxit21, que són opinadors del diari i, a més, publiquen una sèrie d’entrevistes anuals.