Dijous, 13 juny 2024
IniciDEPENDÈNCIAManresa implementa un projecte pioner per a una atenció integrada en salut...

Manresa implementa un projecte pioner per a una atenció integrada en salut i serveis socials

S’ha presentat aquest dijous un projecte innovador per a millorar l'atenció a les persones usuàries del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) en un acte celebrat a l'Espai Descobreix del TecnoBages, en el marc de les activitats de la 42a edició de l'ExpoBages

manresa projecte servei atencio integrada
Persones del Servei d’Atenció Domiciliària // Foto: Ajuntament de Manresa

Sis entitats del territori, pertanyents als àmbits de salut i social, han presentat aquest dijous un projecte innovador per a millorar l’atenció a les persones usuàries del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Manresa. L’acte es va celebrar a l’Espai Descobreix del TecnoBages, en el marc de les activitats de la 42a edició de l’ExpoBages.

Es tracta d’un projecte pilot seleccionat per la Generalitat de Catalunya que permetrà implementar un nou model d’atenció integrada social i sanitària a la capital del Bages. La iniciativa neix de la col·laboració entre l’Ajuntament de Manresa, el Departament de Salut de la Generalitat, la Fundació Althaia, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central i la Fundació Universitària del Bages. Totes elles ja treballaven conjuntament en l’Agenda Compartida en Salut i Social Manresa-Bages, on es va detectar la necessitat d’unificar els sistemes sanitari i social per a una millor atenció a les persones en situació de dependència o amb necessitats complexes que són usuàries del SAD de Manresa i dels centres d’atenció primària de la ciutat.

Un model d’atenció en xarxa amb eines tecnològiques

El projecte es basa en un model de treball en xarxa que coordina els recursos dels serveis socials i sanitaris, incorporant també l’ús de noves tecnologies. Un dels seus primers resultats ha estat el desenvolupament d’un sistema informàtic compartit (Alexia) que integra la informació social i sanitària de cada usuari, facilitant el treball col·laboratiu i la comunicació entre els professionals d’atenció primària (salut) i els del SAD (social), així com entre els professionals i els usuaris.

PUBLICITAT

Actualment, els agents implicats treballen en una prova pilot per a comparar, avaluar i validar el model. En aquesta prova també s’analitzarà la viabilitat d’altres eines tecnològiques que permeten parametritzar riscos, com ara problemes alimentaris o caigudes, o fer seguiment de la medicació. El desenvolupament d’aquesta tecnologia compta amb la participació de 9 empreses tecnològiques, el 65% de les quals són de Manresa.

Beneficis de l’atenció integral social i sanitària

Un exemple de com aquest nou projecte podria beneficiar la ciutadania és el cas d’un matrimoni d’edat avançada que viu sol al seu municipi sense suport familiar proper. Si un dels membres del matrimoni requereix ajuda en les activitats de la vida diària i té cinc malalties cròniques, amb el sistema actual podria ser atès per diversos professionals dels serveis socials (treballadora social de l’Ajuntament, treballadora familiar del SAD, equip del Centre de Dia i professional de la teleassistència) i de salut (equip d’atenció primària, especialistes de l’hospital d’aguts i d’atenció intermèdia o equip d’hospitalització domiciliària), entre d’altres.

En aquestes situacions, tot i que els professionals es coordinen, l’atenció sol ser fragmentada. Amb l’atenció integral social i sanitària, l’objectiu és oferir una atenció més centralitzada amb un sistema de valoració i un pla d’atenció únics, basats en el model de gestió de cas. Això implica que cada usuari tindrà interlocutors concrets amb accés a la informació actualitzada dels dos àmbits. Aquesta sincronització, aconseguida mitjançant la tecnologia, permetrà oferir una resposta única i completa que tingui en compte la situació social i de salut de cada persona.

PUBLICITAT

Cal destacar que el pla de treball elaborat per un professional de la salut no només està condicionat per l’estat de salut de la persona, sinó també per la seva situació social, i viceversa en el cas del pla d’atenció social. La integració d’ambdues perspectives en aquest nou model permetrà als professionals prendre millors decisions que redundaran en una atenció òptima per a les persones usuà

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content