Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDretsLourdes Ciuró: “Cal preservar l’autonomia de les persones amb discapacitat perquè puguin...

Lourdes Ciuró: “Cal preservar l’autonomia de les persones amb discapacitat perquè puguin decidir en els seus temes jurídics”

La consellera de Justícia inaugura la Jornada sobre modificacions legislatives en relació a situacions amb discapacitat

lourdes ciuró consellera de justícia
Lourdes Ciuró, consellera de Justícia // Foto: gencat

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que va inaugurar divendres la Jornada sobre modificacions legislatives en relació amb situacions de discapacitat al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, va afirmar que “cal preservar l’autonomia i els drets de les persones amb discapacitat tenint en compte els seus gustos i preferències perquè puguin decidir en els negocis jurídics que les afecten”.

Ciuró, va qualificar d’”avenç” el decret llei aprovat pel Parlament el passat mes d’agost per reforçar els drets i l’autonomia de les persones amb discapacitat.

fiare banca etica crowdfunding

Segons la titular de Justícia l’aprovació d’aquesta normativa “ha convertit Catalunya en un dels països que té més ben adaptada la seva normativa a la convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat”.

Règim transitori

Ciuró va explicar que el decret llei pel qual s’adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat estableix un “règim transitori per garantir els drets de les persones amb discapacitat”, sobretot després de l’entrada en vigor de la reforma de la llei processal estatal 8/2021, que eliminava el procés judicial d’incapacitació.

“Calia evitar problemes d’indefensió jurídica”, va dir Ciuró, que va remarcar també que es va actuar “amb rapidesa per evitar un buit legal que hauria complicat enormement la vida a les persones amb discapacitat, a les seves famílies i al conjunt d’entitats tutelars”.

Per finalitzar, la titular de Justícia va recordar que el decret llei marca el termini màxim d’un any per presentar al Parlament de Catalunya el projecte de llei sobre suports i exercici de la capacitat jurídica de les persones, que durà a terme la reforma integral del Codi civil en aquesta matèria.

“La participació de les diferents institucions en les bases per a la reforma del codi civil de Catalunya en matèria de suport a les persones amb discapacitat i l’experiència de tot un any d’aplicació del decret llei ens proporcionarà eines per donar la millor resposta a aquest col·lectiu”, va afegir la consellera.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

2 COMENTARIS

  1. Aquesta llei no protegeix a malalts mentals d alta complexitat. Ells no se senten malalts i en canvi prenen decissions molt dolentes en temes econòmics, salut, etc. Que sigui la consellera , X m la llei els protegeix de si mateixos de cara la justícia.. D això no en parla

  2. Error a darrera frase(mòbil). Que digui la Consellera com la llei els protegeix de si mateixos de cara a la justicia. Sovint en casos complexes, la negació de malaltia fa que els familiars hagin de patir les conseqüències dels seus actes: agrressions a si mateixos o a altres, addicions, endeutaments, etc.. Amb la nova llei, l’unica figura que han deixat és la d’assistent, però falta que la persona vulgui (cosa que normalment no passa). Peregrinatge d’ingresos hospitalaris de salut mental per intents de suicidi i altes voluntàries malgrat saber que és contraproduent.. Robatoris per diners per consum–> pressó no restaurativa o per treure addició tan sols punitiva de càstig, cosa que no soluciona res en casos de trastorn mental. Abusos de tercers en temes econòmics, paguen favors i amistats–> no es deixen intervenir comptes—> Endeutament i risc de suicidi..
    Ja em dirà com s’ajuda en aquests casos..

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES