L’ONCE transcriu a Braille una obra que repassa la història de l’illa de Mallorca

‘El Teix, testimoni de les cabòries mallorquins’ de Pere Bonnín

presentacio llibre El Teix
Acte de presentació del llibre ‘El Teix, testimoni de les cabòries mallorquins’ // Foto: Imatge cedida per ONCE

Aquest dimecres 25 de maig es va presentar a la Llibreria Literanta de Palma de Mallorca el llibre en català transcrit per l’ONCE al sistema Braille ‘El Teix, testimoni de les cabòries mallorquins’ de l’autor Pere Bonnín, nebot del prevere Miquel Bonnín, que va ser consiliari diocesà dels Cecs i dels Sordmuts durant diverses dècades del segle XX.

L’obra que repassa la història de Mallorca a través dels diferents propietaris del Teix, la finca més gran de l’illa. Entre ells estan el rei Jaume II , que va comprar una part per al seu fill Sanç I; els Santacília , els Vilallonga, el banquer Joan March i Vicenç Sastre Colom, avi de l’actual propietari, Vicenç Sastre Cardell.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La presentació d’aquesta nova obra que l’ONCE apropa als seus afiliats, va comptar amb la presència de José Vilaseca, Delegat Territorial de l’ONCE d’Illes Balears; Pere Bonnín, autor del llibre i Rogelio Araujo, patró de la Fundació Tren de l’Art,

L’ONCE defensa el sistema de lectoescriptura Braille com un important element comunicatiu perquè les persones cegues accedeixin a la informació i la cultura. La Comissió Braille Espanyola (CBE) fixa les normes d’ús i desenvolupament del sistema Braille de lectoescriptura, així com la simbologia en relleu i color aplicable a làmines o qualsevol altre producte utilitzable per les persones cegues o amb discapacitat visual.

BANER_300X250

L’ONCE, a través de la Comissió Braille Espanyola (CBE) assessora en tots els aspectes relacionats amb la inclusió de dades en Braille en envasos de productes: llegibilitat del text braille, mode d’impressió més eficaç, quantitat d’informació a incloure en el producte i la seva ubicació , etc.

Per donar suport a les inquietuds culturals i de formació del col·lectiu de persones cegues i deficients visuals, l’ONCE compta amb un servei propi de producció de material educatiu, formatiu, cultural i d’accés a la informació per a afiliats, en suport Braille, sonor i digital: el Servei Bibliogràfic ONCE (SBO).

En l’actualitat, l’ONCE té prop de 60.000 obres transcrites al Braille que suposen un total de gairebé 150.000 volums, i un total de 50.000 obres sonores. També compta amb un total de prop de 40.000 llibres en altres tipus de suport informàtic. Per tant, els fons culturals i bibliogràfics de la institució permeten accedir directament a més de 228.000 obres literàries i didàctiques. D’elles, prop de 20.000 són en català.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*