26 C
Barcelona
Divendres, 29maig 2020

L’ONCE celebra el seu 80è aniversari amb uns cupons que mostren la seva tasca social al llarg dels anys

També has de llegir...

Un informe del CERMI recull la vulneració dels drets humans de les persones amb discapacitat a Catalunya

L'informe fa referència a la segona activitat de la Guàrdia Urbana // Foto: Ajuntament de Barcelona El Comitè...

Més facilitats de les persones amb discapacitat per accedir als ajuts per pagar el lloguer

La COVID-19 està afectant també al pagament dels lloguers d'habitatges // Foto: Wikimedia Commons La Generalitat de Catalunya...

COCARMI preocupat perquè es pugui retallar la dotació d’atenció a persones amb discapacitat

Una persona amb discapacitat pujant a un taxi adaptat // Foto: Arxiu El president del Comitè Català de...

El Govern destina més de 9M€ a projectes d’inserció laboral de persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu de difícil inserció laboral // Foto: UAB.cat El Departament de Treball,...
cupons 80 aniversari once tasca social
L’Organització ha creat diversos cupons per l’ocasió // Foto: ONCE

Avui, dia de Santa Llúcia, fa 80 anys de la fundació de l’ONCE i per celebrar-ho l’Organització ha posat a la venda 5,5 milions de cupons que mostren diferents aspectes de la seva tasca social i de la seva evolució.

Els cupons estan il·lustrats amb fotografies dels serveis socials que l’ONCE ofereix a les persones cegues: gossos guia, educació, accés a la cultura i l’ocupació, sordceguesa, esport, autonomia i accessibilitat, Braille, voluntariat, etc.

El sorteig especial, sota el lema “Celebrem ser part de la teva vida” s’acosta a la ciutadania amb premis afegits al cupó a través del web www.Cupon80Aniversario.es on es poden guanyar targetes regal i participar en un sorteig en que el premi és un viatge de volta al món per a dues persones.

L’ONCE, una història revolucionària

Les persones cegues han destacat sempre per la seva lluita contra l’adversitat. Potser per això, el 13 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, un grup d’elles volia ja guanyar-se la vida per si mateixes i van unir les diferents rifes que feien a Espanya, com la del Sindicat de Cecs de Catalunya. El 8 de maig de 1939 arrenca la venda del cupó procecs, inici i base d’un model social únic al món. El 1940, l’ONCE sumava 2.000 venedors (un 23% no eren cecs); l’arribada de la democràcia va elevar el nombre fins gairebé 15.000; avui, el Grup Social ONCE dóna feina a 73.000 persones, el 58% amb discapacitat.

Els cecs espanyols aspiraven a més a la formació i al desenvolupament en altres professions. Als anys 60 del segle XX es van crear centres de formació pioners, com l’Escola de Telefonia, el Centre de Formació Professional o l’Escola Universitària de Fisioteràpia, que inicien un trajecte cap a la integració social i laboral, també de les dones cegues. Neixen centres educatius, tallers, biblioteques en format Braille i sonor, o serveis com el de rehabilitació, que forma els nous joves cecs per a ser autònoms.

Al començament dels anys 70, l’ONCE va assumir majors compromisos socials. Les persones cegues volen participar en la vida institucional, en la presa de decisions, en el seu futur. L’ONCE obre el seu procés de democratització, i les primeres eleccions democràtiques de l’ONCE (19 de gener de 1982), inauguren la modernització i la participació i són, també, l’inici d’una revolució en l’activitat comercial.

Entre 1977 i 1983 es va legalitzar i despenalitzar el joc al nostre país. El 2 de gener de 1984, el sorteig de l’ONCE passa a ser estatal, els cupons tenen quatre xifres i els premis augmenten. El nou producte diari creix al ritme de “Lail·lusió de tots els dies”, eslògan d’una ja llegendària campanya publicitària que s’ha colat a totes les llars. Els ciutadans recolzaven la modernitat, donaven suport a l’ONCE. L’1 d’octubre del 1987 va passar “alguna cosa que portarà cua”, com deia la publicitat. Va ser la guinda d’aquesta dècada: el Cuponazo amb la seva oferta de 100 milions de pessetes pel preu de 100 pessetes va triomfar al carrer. Aquesta bonança cristal·litza en més serveis socials (neix el 1990 la Fundació ONCE del Gos Guia) i en una altra data absolutament clau: 1988, quan es crea la Fundació ONCE per a la cooperació i inclusió social de persones amb discapacitat, que es convertirà en la millor dotada del món i palanca d’acció clau per a aquest col·lectiu.

1992, Paralímpics i Expo Sevilla

Els 90 són anys de creixement, amb novetats a la cartera comercial de l’ONCE. La societat evoluciona, i l’ONCE també. El 1992 el país viu el somni olímpic i paralímpic. Els esportistes amb discapacitat arriben a unes cotes esportives inèdites i d’impacte mediàtic mai vist fins el moment. El 92 és també l’any de l’Exposició Universal de Sevilla, on Fundación ONCE impulsa l’accessibilitat i sorprèn el món amb el seu pavelló.

El 1993, l’ONCE uneix les seves empreses en diverses àrees que, amb el temps, són origen d’ILUNION, el grup empresarial de l’Organització, líders en economia social. L’Organització busca així proporcionar i promocionar l’ocupació per a les persones cegues o amb una altra discapacitat i demostrar a l’empresariat que rendibilitat social i econòmica són possibles.

El 1998 es crea la Fundación ONCE per a la Solidaritat amb les Persones Cegues d’Amèrica Llatina (FOAL), que escomet projectes encaminats a l’educació, formació i rehabilitació en aquesta regió del planeta i en altres àrees deprimides. Actualment treballa en 19 països. L’ONCE guanya més pes en fòrums internacionals com la Unió Mundial de Cecs o la Unió Europea de Cecs.

Al costat de la seva Fundació, i com a membre del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), s’incorporarà al Fòrum Europeu de la Discapacitat o al Comitè d’Experts de l’ONU, amb un paper destacat en la primera declaració sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

El segle XXI s’estrena amb el protagonisme absolut de les noves tecnologies i l’ONCE posa la seva obstinació a fer de l’accessibilitat un rang imprescindible: telefonia mòbil adaptada, dispositius parlants, App amb infinitat d’utilitats… La tecnologia obre finestres a les persones amb discapacitat i, en el cas de les persones sordcegues, els connecta amb el món. Aquest grup de persones amb necessitats específiques compta també amb una nova institució que els empara: la Fundación ONCE per a l’Atenció a les Persones amb Sordceguesa (FOAPS), que neix el 2007.

En matèria de joc, l’any 2004, l'ONCE llança el seu primer joc actiu, El Combo; i el 2006, posa en marxa la loteria instantània. A més, els seus venedors disposen d’una nova eina de treball que aprofita les possibilitats de les noves tecnologies; un Terminal de Punt de Venda (TPV), accessible, que es converteix aviat en eina clau de venda a la carta, pagament amb targeta i altres opcions. També inaugura una plataforma de venda on line a través del web www.juegosonce.es. El 2010 se sumen als 20.000 venedors de l’Organització, tots amb discapacitat, els nous canals físics complementaris, col·laboradors en la venda solidària de productes.

El 2013 l’ONCE rep el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia per la seva “tasca rellevant en defensa dels drets humans, al foment de la pau, de la llibertat, de la solidaritat, de la protecció del patrimoni i, en general, al progrés de la humanitat” tot un reconeixement.

Aportació a l’ocupació i al PIB

L’ONCE ha convertit la seva evolució en una revolució en la qual s’empra de forma directa a més de 73.000 persones (un de cada 277 que treballa a Espanya) i contribueix al Producte Interior Brut amb 2.412 milions d’euros, un de cada 470 euros del PIB espanyol.

De cada euro ingressat per un cupó venut, el 52% es destina a premis, el 35,9% als salaris i despeses de gestió del joc i el restant 10,7% directament a inversió social específica destinada a persones cegues o amb una altra discapacitat. En total, 212,7 milions d’euros el 2017, fet que ha permès millorar els serveis socials per a més de 72.000 persones cegues a Espanya, dels quals 3.320 han arribat aquest any a l’Organització després de perdre la visió per malalties o accidents. A Catalunya atenen a 10.659 persones i aquest any han sumat 517 nous afiliats, per als quals posem en marxa programes específics i personalitzats.

A més, l’acció social inclou l’atenció a més de 7.500 estudiants cecs (1.166 a Catalunya); el lliurament de 141 gossos guia (a Catalunya es van lliurar 24 i comptem amb 202); la prestació de més de 31.000 serveis especialitzats (rehabilitació, comunicació, benestar social, suport psicosocial, ocupació, educació …); o l’atenció a 451 persones sordcegues de forma molt concreta i especialitzada, amb 85.000 hores de mediació.

- Advertisement -

Articles relacionats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisement -

Últimes notícies

Les entitats de malalties neuromusculars demanen que no es retallin les subvencions del 0,7% de l’IRPF

Concentració amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Neuromusculars // Foto: Federació ASEM La Federació Espanyola de...

La xarxa de salut mental reclama un desconfinament que garanteixi els suports per a tothom

La xarxa de salut mental reclama una desescalada amb garanties per a tothom // Foto: Salut Mental Catalunya

Tornen els #DirectesFCEDF durant el mes de juny amb Susana Rodríguez, jugadora de pàdel adaptat

El proper dijous 4 de juny a les 19h comença una nova edició dels #DirectesFCEDF, una iniciativa...

Acaben les obres de millora d’accessibilitat del cementiri de la Batllòria a Sant Celoni

L’Ajuntament de Sant Celoni ha finalitzat aquesta setmana les obres d’arranjament de la part antiga del cementiri...

La Generalitat declara Special Olympics Catalunya com a Entitat d’Utilitat Pública

L'enitat treballa per la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: Special Olympics Catalunya La Generalitat...