L’ONCE Catalunya celebra el Dia Mundial del Braille amb tot un seguit d’activitats commemoratives

Es farà una representació teatral d’un pessic de la vida de Louis Braille

dia mundial braille activitats commemoratives
El sistema Braille és un sistema de lectura per a les persones amb discapacitat visual // Foto: ONCE

ONCE Catalunya ha preparat tot un seguit d’activitats a Barcelona per celebrar el dissabte 4 de gener el Dia Mundial del Braille. Per començar, instal·larà a les 10h, una carpa a la Plaça de la Mercè, on el visitant podrà veure contes en relleu i conèixer alfabets en Braille.

També podrà escriure el seu nom en Braille amb la màquina Perkins i podrà participar a Endevinalles per descobrir frases secretes escrites en aquests 6 punts màgics que van obrir la cultura a les persones cegues.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

D’altra banda, un grup d’unes 50 persones, entre afiliats, i barcelonins i barcelonines que s’hagin inscrit prèviament, realitzaran una visita guiada acompanyats d’un historiador per la Barcelona del Sindicats de Cecs (de 10 a 11.30 h). Inclourà la seu originària del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República, al passatge de la Pau, núm. 7 i la primera seu de l’ONCE a Catalunya el 1950, al carrer Ample, núm. 2, al Palau dels senyors de Girona.

A les 12h, a la carpa, es farà lectura del Manifest del Dia Mundial del Braille. Ho farà l’escriptora Coia Valls en tinta i, el periodista afiliat, Guille Fernández, en Braille. A continuació es farà una representació teatral d’un fragment de l’obra de teatre Els camins de la llum, basada en la novel·la de la Coia Valls, que narra la vida i l’obra de Louis Braille, el creador del sistema de lectoescriptura per a cecs. El fragment serà de Louis Braille quan era un nen i la seva mare, interpretat per Josep Maria Piñol i Núria Carazo.

BANER_300X250

“Per a les persones cegues, el Braille és la nostra porta d’accés a la cultura. Sis punts màgics en relleu que ens van treure de l’analfabetisme i ens ofereixen una finestra al món. En més de 200 anys, el Braille ha entrat a les universitats, biblioteques, restaurants, i està present a la sanitat, l’alimentació, les medicines, els senyals…I cada vegada més en àmbits de la vida quotidiana que tant ens ajuden. Vetllem per les seves normes d’ús, la correcta transcripció i impulsem la seva inclusió en productes i serveis. A més a més, per la seva importància, pensem que hauria de ser reconegut com a Patrimoni Material de la Humanitat”, manté Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

El Braille és una eina que ha permès que, durant 81 anys, l’ONCE continuï sumant punts. Els que vulguin conèixer més sobre el Braille o, fins i tot, aprendre-ho, poden consultar al web de l’ONCE.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*