L’Institut Guttmann presenta el llibre de conclusions dels debats “Innovació Social i Discapacitat”

En un acte presidit per la consellera Dolors Bassa

presentació llibre debats institut guttmann
Acte de presentació del llibre a Barcelona // Foto: Institut Guttmann

Amb motiu del 50è aniversari de l’Institut Guttmann ahir divendres es va presentar a la seu a Barcelona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la publicació del llibre de conclusions dels debats “Innovació Social i Discapacitat” en un acte presidit per la consellera Dolors Bassa en el que van participar Josep M. Solé, president del Consell Social i de Participació de l’Institut Guttmann; Lary León, periodista i coordinadora de Projectes i Continguts de la Fundació Atresmedia i col·laboradora en l’edició del llibre i Josep M. Ramírez, director de l’Institut Guttmann.

El llibre presentat recull les conclusions dels debats portats a terme per més de 400 persones amb discapacitat, professionals i més d’una vintena d’associacions. La iniciativa impulsada per les associacions de persones amb discapacitat representades al Consell Social i de Participació de l’Institut Guttmann, ha comptat amb la col·laboració d’altres associacions de persones de l’àmbit de la discapacitat tant de Catalunya, de la resta de l’Estat i d’Andorra; així com experts i líders d’opinió de diferents àmbits socials.

Els debats van sortir de la necessitat que les associacions de persones amb discapacitat de plantejar un discurs renovat i innovador entorn a la situació de discapacitat i d’impulsar un nou relat acord amb els temps nous, centrat en l’exigència en l’execució dels drets, l’apoderament de les persones, la renovació de les associacions, la necessària cooperació entre elles, el seu paper en la societat actual, les noves formes de relació amb les administracions, alhora que una major presència de les persones amb discapacitat en la societat i la promoció del coneixement, en general, del fet de viure amb discapacitats.

D’aquests debats, que van realitzar en diferents àmbits de Catalunya, organitzats per de forma cooperativa per l’Institut Guttmann i les associacions del territori, com MIFAS de Girona, Aspid de Lleida o la Confederació ECOM, es van extreure 45 conclusions, 9 conclusions de síntesi i 13 consideracions rellevants, que posteriorment van ser sotmeses a una reflexió en una taula rodona en la que van participar diferents experts.

banner-electium_300x250-V3_nou copy

Dolors Bassa va concloure l’acte agraint la tasca de l’Institut Guttmann “per aquesta publicació de bones reflexions que han de servir i ens han d’ajudar a tots a estimular un debat ampli a l’entorn de les persones amb discapacitat”. En aquest sentit, la consellera va animar l’Institut Guttmann i a totes les associacions de persones amb discapacitat a mantenir “obert i subjecte a revisions i noves propostes i mirades l’abordatge de les polítiques i actuacions relacionades amb aquest col·lectiu”.

Per la seva banda, el Dr. Ramírez, director de l’Institut Guttmann va destacar la figura innovadora del Consell Social de l’Institut Guttmann creada al 2001 amb l’objectiu d’apropar les associacions de persones amb discapacitat al carrer i construir un discurs on l’empoderament i l’autonomia personal fossin els eixos principals de les seves reivindicacions.

Per la seva part, Josep M. Soler, president del Consell Social i de Participació de l’Institut Guttmann va parlar de “la necessitat d’una societat de drets i solidaritat, no de beneficència i d’empoderar les persones amb discapacitat amb l’únic objectiu de que siguin ells mateixos els que dirigeixin les seves pròpies vides”.

Finalment, Lary León de la Fundació Atresmedia va defensar que es tracta de parlar de capacitats, de potenciar el que tenim i no el que no tenim i ha conclòs dient que “tots som iguals, tots som diferents”.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*