Un grup 35 professionals dels circuits d’abordatge de les violències masclistes han començat aquesta setmana el curs Dones amb discapacitat-diversitat funcional i violència masclista, organitzat per l’Institut Català de les Dones (ICD) que té per objectiu la creació d’un nou abordatge de detecció de les violències masclistes en les dones amb discapacitat-diversitat funcional.
La formació aprofundeix en els efectes del “normalisme” i el “discapacitisme” en la població de dones no estàndards i com aquest fenomen genera violència cap les dones amb discapacitat/ diversitat funcional física i cognitiva. Es vol avançar en la identificació de les realitats diverses de les dones amb discapacitat/diversitat funcional física i cognitiva i els estereotips i prejudicis que generen els imaginaris col·lectius amb la finalitat de crear un canvi de paradigma per a la prevenció i detecció d’aquestes violències.
Les sessions són en línia i s’estructuren en 2 blocs, de 4 hores cadascun, els dies 13 i 15 d’abril s’ha realitzat el primer bloc i el 20 i 22 d’abril es farà el segon. Les docents són dones referents en aquest àmbit: Carme Riu Pascual, activista des del feminisme i l’anormalisme, presidenta de l’Associació Dones no estàndards, doctorada en Psicologia Social Crítica i tècnica en investigació superior; i Carolina Checa Dumont, treballadora social, sexòloga i experta en Estudis Feministes i de Gènere. Amb àmplia experiència en l’acompanyament a adolescents i joves amb diversitat funcional cognitiva i des d’una àmplia mirada a les sexualitats.
Aquesta formació s’emmarca dins del marc del Pla Director de formació en equitat de gènere 2021-2024, aprovat per la Comissió Interdepartamental d’Igualtat entre homes i dones el 27 de novembre de 2020. També és una continuació la investigació Diagnòstic de necessitats específiques per a l’abordatge de les violències masclistes en les dones amb discapacitat i propostes d’actuació, que va presentar recentment l’ICD.
La Cap de l’Àrea de Promoció, Activitats i Entitats de l’Institut Català de les Dones, Joana Martínez ha recordat que “l’any passat ja es va fer formació arreu del territori en relació a les violències masclistes envers les dones amb discapacitats. Aquesta versió és més holística, més completa i s’emmarca en l’estudi encarregat per l’ICD a l’associació de Dones no estàndard: Diagnòstic de necessitats específiques per a l’abordatge de les violències masclistes en les dones amb discapacitat i propostes d’actuació”.