Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDISCAPACITATL’ICAM denega l’incapacitat permanent a un treballador amb lesions medul·lars greus

L’ICAM denega l’incapacitat permanent a un treballador amb lesions medul·lars greus

campanya 25N diba
ICAM
Protestes per les resolucions de l’ICAM // Foto: Eduard Millan

L’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), entitat que depèn del Departament de Salut i s’encarrega dels controls de les incapacitats temporals ha denegat la incapacitat permanent a David Marfil, un home de 38 anys i veí de l’Alt Penedès al que els metges li van diagnosticar una bufeta neurògena hiperactiva, una dolença greu i “incapacitant” que pot ser origen d’una afecció cerebral, de la mèdul·la espinal o del sistema nerviós.

El malson de Marfil va començar al 2010 quan va patir un accident de treball a una empresa relacionada amb les arts gràfiques. Després de tres mesos de rehabilitació a la Mútua Universal, li va adaptar el seu lloc de treball.

Dos anys després, al 2012 li van diagnosticar una hernia que afectava la rel nerviosa de la cervical i una lesió motora que li afectava a les cames i que si no s’operava corria el risc d’acabar en cadira de rodes.

Malgrat aquest quadre, David Marfil va seguir treballant durant els dos anys següents, ja que la Mútua no li va atorgar la “incapacitat permanent”. Aquest fet va fer que la seva columna patís nou hernies més.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Però el pitjor va arribar a l’any 2014, quan el treballador va teni un accident de trànsit que li va provocar una altra hernia a nivell lumbar i cervical i una lesió medul·lar. Arrel d’aquest accident és quan el traumatòleg li va diagnosticar una bufeta neurògena i hiperactiva, una dolença greu i “incapacitant” segons l’informe de l’especialista.

Tot i el clar el diagnòstic mèdic, l’ICAM en la seva resolució considerava “que els trastorns o limitació funcional que presenta el suposat pacient no tenen per què ser tributaris d’incapacitat permanent”. L’organisme afegia que “s’ha de tenir present que tenir una discapacitat no significa tenir una incapacitat”

Després de 18 mesos de baixa, David Marfil va tornar a la feina el passat mes de novembre, amb l’agreujant que l’empresa li va retirar el lloc de treball adaptat, fent-li realitzar tasques contraproduents amb el seu estat de salut.

L’últim episodi d’aquesta història va ser el passat 17 de febrer, quan l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) li va tornar a denegar a Marfil la incapacitat permanent. L’afectat considera que “és inacceptable que a les persones amb lesions medul·lars les enviïn a treballar”, i va criticar durament a l’ICAM, del que considera que “no són metges, sinó simples economistes sense escrúpols”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

5 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content