
En tan sols 25 anys, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha assolit una fita remarcable en l’atenció a l’esclerosi múltiple, aconseguint duplicar el temps que tarda una persona amb aquesta malaltia a necessitar un bastó o muleta per caminar. L’any 2000, l’edat mitjana per arribar a un grau de discapacitat moderada (EDSS 6) era de 27,5 anys després del diagnòstic. Avui dia, els pacients de l’Hospital de Bellvitge assoleixen aquest nivell als 41 anys. Aquest avanç es tradueix directament en una millor qualitat de vida i una major autonomia per a les persones afectades durant un període de temps més prolongat.
Aquest progrés ha estat possible gràcies a una atenció altament especialitzada, una estratègia terapèutica adaptada a cada individu i un seguiment molt individualitzat. Aquesta metodologia es recolza en l’anàlisi retrospectiva duta a terme per la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital de Bellvitge. El Dr. Sergio Martínez-Yélamos, cap de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital de Bellvitge, investigador de l’IDIBELL i autor de la tesi doctoral que va iniciar l’estudi d’aquesta evolució fa 35 anys, afirma: “Els neuròlegs tenim una obsessió: que el pacient amb esclerosi múltiple no arribi a agafar un bastó. I alguna cosa hem fet bé perquè això hagi canviat”.
Dades d’estudis internacionals indicaven que la progressió a EDSS 6 solia produir-se uns 15 anys després del diagnòstic. A Bellvitge, ja l’any 2000, els pacients trigaven gairebé el doble. El Dr. Martínez-Yélamos explica: “Més endavant, amb publicacions com la de Pittock el 2004, vam veure que les nostres dades ja coincidien amb altres sèries internacionals”.
Actualment, l’Hospital de Bellvitge realitza el seguiment d’unes 2.000 persones amb esclerosi múltiple, d’aproximadament les 9.000 que s’estima que hi ha a Catalunya. El Dr. Martínez-Yélamos afegeix: “Avui, el 70% dels nostres pacients no presenten discapacitat 15 anys després del diagnòstic, una xifra molt superior a la de fa un parell de dècades”. Fa 35 anys, les persones diagnosticades d’esclerosi múltiple tenien una mitjana d’un brot cada dos anys. Avui, la mitjana és d’un brot cada deu anys.
El neuròleg destaca que aquests canvis són fruit de l’evolució de tot el sistema d’atenció: diagnòstics més precoços, una major xarxa de neuròlegs, tractaments cada vegada més eficaços i un enfocament de medicina personalitzada, amb estratègies terapèutiques flexibles i individualitzades. “Hi ha persones que mai necessitaran un bastó, i altres que el necessiten des del minut zero. El nostre model es basa en adaptar el tractament a cada pacient en cada moment i canviar d’estratègia quan sigui necessari”, explica el doctor. “Dissenyem estratègies de tractament perquè la persona pugui portar una vida normal”, assegura.
La Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital de Bellvitge es va posar en marxa l’any 1994 i el 2013 va ser designada com a unitat CSUR pel Ministeri de Sanitat. Aquesta acreditació reconeix l’excel·lència dels centres amb capacitat per atendre patologies complexes, permetent que hi puguin accedir pacients de tot l’Estat.
Els professionals de la Unitat recullen dades clíniques i mostres biològiques dels prop de 2.000 pacients que atenen. Aquesta tasca ha permès crear un dels biobancs d’esclerosi múltiple més importants d’Europa, una eina clau per a la investigació de biomarcadors que permetin millorar el pronòstic i ajustar els tractaments de forma personalitzada. “Aquest bagatge ens ha permès participar en diversos assajos clínics i avançar en investigació realment útil. La nostra prioritat és oferir tractaments cada vegada més individualitzats i eficaços”, destaca el Dr. Martínez-Yélamos.
L’Hospital de Bellvitge lidera també EMXarxa, una xarxa assistencial pionera en esclerosi múltiple a Europa. Està integrada, a més, pels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Hospital de Viladecans, Hospital Comarcal del Vendrell, Hospital Universitari Sant Joan de Reus i Hospital Sant Camil (Sant Pere de Ribes). El seu objectiu és acostar l’atenció a l’entorn del pacient i coordinar-la amb l’Atenció Primària i Sociosanitària. El Dr. Martínez-Yélamos subratlla: “Som la primera xarxa assistencial a Europa amb capacitat per oferir cobertura coordinada en cinc hospitals distints del territori”.