Divendres, 29 març 2024
IniciDRETSLes vulneracions de drets a persones amb discapacitat física i/o orgànica gairebé...

Les vulneracions de drets a persones amb discapacitat física i/o orgànica gairebé es tripliquen en 2021

ECOM publica l’informe RADAR ECOM 2021 i demana a l’Administració mesures urgents contra l’exclusió social del col·lectiu

vulneracions de drets persones discapacitat física
La presentació de l’informe es va fer al Centre Cívic Convent Sant Agustí // Foto: ECOM (twitter)

El RADAR ECOM, un informe elaborat per ECOM que recull i analitza les vulneracions de drets que han patit les persones amb discapacitat física i/o orgànica que ha atès l’entitat durant l’any, ha detectat un total de 318 vulneracions de drets durant el 2021, 197 més que l’any anterior. El RADAR ECOM 2021 es va fer públic ahir en un acte al Centre Cívic del Convent de Sant Agustí, a Barcelona. 

Segons aquest informe, les principals vulneracions de drets es van produir en l’àmbit de l’accessibilitat amb 59 vulneracions, i a la mobilitat, amb 45 vulneracions (per les barreres arquitectòniques que les persones troben en l’espai públic i en l’edificació; i per la manca d’accessibilitat del transport, principalment) i el dret a la protecció social, amb 55 vulneracions (per les llistes d’espera eternes per accedir a ajuts, pel retard en les resolucions, per les traves burocràtiques i la desinformació…). Han seguit aquest rànquing: dret a l’habitatge (36 vulneracions), dret al treball (33 vulneracions), dret a la salut (29 vulneracions), dret a viure independent i a ser inclòs en la comunitat (27 vulneracions), dret a l’educació (15 vulneracions), dret a la participació a les activitats culturals, de lleure i esportives (15 vulneracions) i dret a la vida (4 vulneracions).

En el que fa referència al perfil de persones que han patit vulneracions, segons l’informe d’ECOM, han estat majoritàriament dones (en un 60,7% de les vulneracions detectades) i pel que fa l’edat, un 64,4% dels casos estaven en la franja d’edat d’entre 35 a 64 anys.

L’informe RADAR ECOM 2021 també ha constatat que en el 65,4% dels casos ha estat l’Administració Pública qui ha vulnerat el dret de les persones, ocupant la primera posició l’Administració Autonòmica i la segona, l’Administració local. En aquest cas, aquestes vulneracions han vingut provocades principalment per les barreres arquitectòniques que es troben les persones amb discapacitat física i/o orgànica, i la dificultat per fer gestions, sol·licitar serveis, ajuts, etc.

Mesures urgents a l’Administració

Durant la presentació de l’informe RADAR ECOM 2021 va intervenir la vicepresidenta d’ECOM, Bibiana Bendicho, que va lamentar la constant vulneració de drets que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica malgrat tenir reconeguts els mateixos drets que la resta de la ciutadania.

Bendicho va alertar també sobre un possible increment de les vulneracions de drets en l’actual escenari socioeconòmic que amenaça amb empitjorar. “La inflació a l’alça i el conseqüent increment del cost de vida per cobrir les necessitats bàsiques per viure dignament –la manutenció, els subministraments, la comunicació i el transport bàsic … – té una repercussió negativa en tota la societat però en les persones amb discapacitat és doblement negativa, donada la seva especial vulnerabilitat”, ha comentat. La vicepresidenta d’ECOM va recordar que les persones amb discapacitat pateixen un greuge econòmic d’entre 17.700 i 41.200 euros anuals de mitjans, per les despeses per raó de discapacitat a què han de fer front per poder gaudir d’autonomia i tenir cura de la seva salut (ajuts tècnics, medicaments, tractaments mèdics o rehabilitadors…). Aquest sobrecost es veu agreujat per la major dificultat que tenen les persones d’aquest col·lectiu per trobar feina -la taxa d’ocupació es només del 26,9%- i per la major precarietat dels llocs de feina que ocupen -el salari brut anual és un 16,1% menor que el de la població sense discapacitat. “No oblidem, a més, que en temps de crisi les persones amb discapacitat són sempre les primeres en perdre la feina”, ha afegit Bibiana Bendicho.

Davant d’aquesta realitat, Bendicho ha urgit a les Administracions Públiques a prendre mesures urgents i sobretot a que les mesures de protecció social que ja estan previstes per al col·lectiu siguin efectives. Perquè, segons ha explicat, el dret a un nivell de vida adequat i protecció social ha estat el segon dret més vulnerat pel darrera del de l’accessibilitat, segons l’anàlisi de l’informe RADAR ECOM 2021.

La vicepresidenta d’ECOM ha reclamat a l’Administració que millori el sistema de protecció social perquè “no podem seguir permetent els retards que hi ha per aconseguir la valoració del grau de discapacitat o el reconeixement de la situació de dependència, ni permetre les traves burocràtiques que estan dificultant a les persones amb discapacitat l’accés als ajuts, serveis i prestacions que els poden ajudar a compensar els desavantatges socials derivats de la discapacitat o de les barreres socials que dificulten la seva participació plena i efectiva en la societat”. Segons ha explicat Bendicho aquest és un problema que s’arrossega des d’abans de la pandèmia però que amb la pandèmia s’ha agreujat molt més, sobretot per la digitalització dels procediments per sol·licitar els ajuts, que xoca amb la manca de coneixement d’ús de les tecnologies que tenen les persones amb discapacitat, i per “la inaccessibilitat de l’Administració, amb qui és impossible contactar per telèfon perquè no responen”. La representant d’ECOM també ha demanat a les Administracions Públiques que acompanyin les persones amb discapacitat física i/o orgànica en la seva capacitació digital per minimitzar la bretxa digital que les afecta i evitar que quedin excloses de la transformació digital.

Al·ludint a una altra dada de l’informe RADAR ECOM 2021, el creixement que s’ha detectat en el nombre de casos de persones amb discapacitat física i/o orgànica que es troben situació de risc d’exclusió residencial (el 2021 s’han detectat un 5% més de casos que el 2020), Bendicho ha dit que “ara més que mai les persones amb discapacitat necessiten ser protegides”. Per això ha urgit els Governs a augmentar substancialment la dotació pressupostària destinada a les polítiques socials per als propers anys i a tenir en compte el greuge econòmic comparatiu que afecta les persones amb discapacitat. I també, a que facin efectives les lleis d’habitatge i a que posin en marxa programes específics per prevenir i evitar desnonaments i/o per poder oferir alternatives dignes en cas que hi hagi persones amb discapacitat que arribin a trobar-se en aquestes situacions.

Respecte l’informe RADAR ECOM 2020, l’informe del 2021 ha gairebé triplicat el nombre de vulneracions de drets detectades. De 121 que se’n van detectar el 2020, el 2021 se n’han detectat 318. Fent al·lusió a això i per evitar que les vulneracions se segueixin reproduint, Bendicho ha pregat a les Administracions que s’actuï perquè les lleis s’acompleixin i que se les doti del pressupost necessari perquè es puguin desplegar adequadament. “Ens trobem en la paradoxa que tenim bones lleis però com no s’estan complint els drets reconeguts no serveixen per a res; o lleis bones com pot ser el Decret d’Escola Inclusiva, que si no es doten del pressupost necessari queden en paper mullat”, ha comentat. “Les lleis es fan perquè s’acomplexin i si no s’acompleixen s’han d’aplicar procediments sancionadors a les infraccions per evitar que se segueixin incomplint”, ha afegit.

Finalment, Bendicho ha reclamat també a la Generalitat de Catalunya que aprovi definitivament lleis que fa molt de temps que les persones amb discapacitat estan esperant, el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, que ens ha de permetre avançar en l’accessibilitat universal, i el decret d’Assistència Personal, sense el qual no és possible una vida independent de les persones amb discapacitat física i/o orgànica a la comunitat. “No aprovar aquestes lleis es també una vulneració de drets, ja que és no obeir el mandat de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU, que España va ratificar ja fa molts anys”, ha manifestat.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content