Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciENTITATSLes persones cegues demanen a la població que no distreguin amb aliments...

Les persones cegues demanen a la població que no distreguin amb aliments als seus gossos pigall

L’ONCE distribuirà cinc milions de cupons amb el lema "No els hi donis menjar, només mengen el seu" amb motiu del Dia Internacional del Gos Pigall, que se celebra el 24 d’abril

els gossos pigall han d'evitar menjar aliments mentre treballen
Una persona cega evita que donin menjar al seu gos pigall // Foto: ONCE Catalunya

A Barcelona, un total de 134 gossos pigall de l’ONCE acompanyen a persones cegues, donant-los plena autonomia i seguretat en els seus desplaçaments, essent els seus ulls. A Catalunya, hi ha 162 gossos pigall, i a tot l’estat són 944.

Amb motiu del Dia Internacional del Gos Pigall, que se celebra el 24 d’abril, les persones cegues fan algunes peticions a la societat que els ajudarien en el seu dia a dia. Una d’aquestes és que no els ofereixin menjar als seus gossos, ja que poden tenir al·lèrgies alimentàries i això podria perjudicar-los. A més, distreure’ls mentre treballen amb la persona cega posa en risc la seva seguretat.

Cada gos pigall té la seva pròpia dieta i hi ha aliments que poden ser perjudicials per a ells, fins i tot tòxics. És important respectar la seva alimentació i no oferir-los menjar sense el permís del seu amo.

Una altra recomanació important és que si hi ha un gos guia al voltant, no deixis sols els teus gossos de companyia i els mantinguis sota control. Això evita conflictes i manté la concentració del gos guia en la seva feina.

Els gossos pigall també necessiten moments de descans i joc, però és fonamental respectar la seva tasca mentre estan treballant. Si vols donar una indicació a una persona cega, mai estiris la corretja ni l’arnès del gos. Simplement, dirigeix-te a la persona, preferiblement pel seu costat dret.

A Catalunya, les persones usuàries de gos guia tenen dret d’accés a tots els llocs públics i transports, com autobusos, taxis, metro, trens, vaixells i avions. Aquest dret està legalment reconegut a tot Espanya, però sovint és desconegut per la societat.

El gos guia està perfectament entrenat per ajudar una persona cega o amb una discapacitat visual greu en els seus desplaçaments. Està format per seguir les indicacions de la persona, reconèixer i evitar obstacles, marcar punts d’interès i trobar la millor ruta en situacions complicades. També és capacitat per desobeir una ordre de l’usuari si això posa en perill la seva seguretat.

Per donar suport al Dia Internacional del Gos Pigall, l’ONCE distribuirà cinc milions de cupons amb el lema “No els hi donis menjar, només mengen el seu”, recordant la importància de respectar la feina d’aquests gossos i la seva relació amb les persones cegues.

L’ONCE, a través de la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG), treballa per incloure les persones cegues en la societat. Des de fa més de trenta anys, la FOPG ofereix serveis de cria, entrenament i assistència als gossos guia, facilitant més de 3.500 animals a persones cegues o amb discapacitat visual greu a tot el país. Les races més utilitzades són el labrador retriever, el creuament amb golden retriever i caniche gegant com a gos hipoal·lergènic, i el pastor alemany.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content