La representació de les persones amb discapacitat a les televisions públiques catalanes és molt baixa, segons un informe elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre). Tot i que aquest col·lectiu representa un 8,5% de la població catalana, la seva presència en les programacions televisives oscil·la entre un 1,7% i un 0,2%. En el cas dels teleinformatius, la xifra baixa fins al 0,8% com a màxim.
La vicepresidenta del CAC, Laura Pinyol, ha destacat que aquestes dades confirmen la baixa visibilitat de les persones amb discapacitat en els informatius. “Esperem que aquests percentatges ajudin els equips d’edició i continguts a abordar més temes sobre aquest col·lectiu vulnerable”, ha afirmat. També ha remarcat que l’objectiu d’aquest tipus d’informes és identificar mancances en el pluralisme i proporcionar dades per millorar la representació de la diversitat.
Anàlisi de les dades
L’estudi, titulat La presència de la discapacitat en els continguts audiovisuals de les televisions públiques. Recull de dades, analitza les sis televisions públiques amb més audiència: TV3, 33, SX3, Esport3, TVE Catalunya i betevé. El període estudiat va de juny del 2023 a juliol del 2024.
En termes generals, les intervencions de persones amb discapacitat a la programació són molt limitades. Per mitjà, betevé lidera amb un 1,7% de participació, seguida del SX3 (1,2%), Esport3 (0,5%), el 33 (0,3%), i TV3 i TVE Catalunya, amb un 0,2% cadascuna. Aquestes xifres es basen en el nombre de talls de veu registrats, independentment de la durada de cada intervenció.
La presència destacada de betevé s’explica per la inclusió habitual d’un col·laborador amb diversitat intel·lectual en el programa La porteria. No obstant això, en la resta de canals, la representació és pràcticament inexistent.
Veus relacionades amb la discapacitat
A banda de les persones amb discapacitat, l’informe comptabilitza les intervencions d’altres persones relacionades amb aquesta temàtica, com promotors d’iniciatives, científics o responsables esportius. En aquest cas, els percentatges oscil·len entre el 0,8% i el 0,1%, depenent del mitjà. Si es combinen aquestes intervencions amb les de persones amb discapacitat, la xifra total arriba a un màxim de l’1,9% a betevé i un mínim del 0,3% a TV3.
Pel que fa al temps dedicat a temes de discapacitat, els resultats són igualment baixos: el 33 encapçala amb un 1,4%, mentre que el SX3 se situa en l’últim lloc amb un 0,1%.
Factors contextuals i exemples positius
L’informe assenyala dos elements contextuals que podrien haver influït en els resultats: el debat entorn de la Llei 3/2024 per millorar la qualitat de vida de persones amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i altres malalties, i la cobertura de competicions esportives classificatòries per als Jocs Paralímpics de París 2024. Tot i aquests factors, la visibilitat de la discapacitat en els teleinformatius segueix sent mínima: TV3 (0,8%), TVE Catalunya (0,7%) i betevé (0,4%).
Malgrat les xifres residuals, l’informe destaca algunes accions positives. Per exemple, els Serveis Informatius de TV3 van situar un grup de persones amb discapacitat intel·lectual al capdavant del TN Vespre en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat del 2023.
Bretxa de gènere
L’estudi també detecta un biaix de gènere: les dones amb discapacitat tenen menys representació que els homes. En canvi, entre les persones relacionades amb aquesta temàtica en rols professionals (polítics, experts o membres d’associacions), les dones són majoria.
Aquest informe posa de manifest una realitat que requereix mesures urgents per garantir una representació més justa i inclusiva de les persones amb discapacitat als mitjans de comunicació públics.