Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, ECOM ha posat el focus en la problemàtica de l’habitatge per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica. L’entitat ha reclamat que el dret a l’habitatge i a viure en comunitat es contempli des d’una mirada inclusiva, tenint en compte les necessitats específiques d’aquest col·lectiu.
L’informe Radar ECOM 2023, que analitza la vulneració de drets de persones amb discapacitat física i/o orgànica, situa l’accés a l’habitatge com el tercer dret més vulnerat. Perquè un habitatge sigui considerat digne per a aquest col·lectiu, ha de complir amb criteris d’accessibilitat, assequibilitat i disposar de suports per a una vida independent, com ara assistència personal, ajuts tècnics o domòtica.
Dades recents reflecteixen la gravetat del problema: només el 0,6% dels edificis d’habitatges a Espanya compleixen els criteris d’accessibilitat universal, segons un informe de 2018 de la Fundació Mútua de Propietaris. A més, més del 52% dels espanyols tindrien dificultats per desplaçar-se en cadira de rodes per les zones comunes dels seus edificis. A Catalunya, on resideixen prop de 270.000 persones amb discapacitat física, la situació és igualment preocupant.
El cost de vida de les persones amb discapacitat física i/o orgànica suposa un greuge econòmic comparatiu, amb una sobredespesa anual que oscil·la entre 17.700 i 41.200 euros, fet que complica encara més l’accés a l’habitatge. A això s’afegeixen altres obstacles, com les majors dificultats per accedir al mercat laboral i uns ingressos, sovint, més baixos. A més, el preu dels habitatges adaptats és habitualment superior.
Un altre punt crític és la manca de desenvolupament de l’assistència personal, un suport fonamental per fomentar l’autonomia. ECOM denuncia que, malgrat portar més de quinze anys reclamant-ho, aquesta figura no està prou implementada a Catalunya.
Les 10 demandes d’ECOM a l’Administració
ECOM ha elaborat un decàleg de demandes adreçades a les institucions per garantir el dret a l’habitatge:
- Participació activa en taules i espais de treball en polítiques d’habitatge.
- Recopilació de dades del parc d’habitatge social i privat, incloent-ne condicions d’accessibilitat.
- Ampliació del parc d’habitatge social i assequible, garantint-ne l’accessibilitat universal.
- Augmentar progressivament les reserves d’habitatge accessible en promocions públiques fins al 100%.
- Fomentar polítiques de vida independent, incloent-hi l’assistència personal com a clau.
- Garantir solucions per evitar l’exclusió residencial, especialment mantenint les persones en els seus entorns habituals.
- Incrementar els pressupostos per a ajuts de rehabilitació i accessibilitat.
- Vetllar pel dret d’accessibilitat als espais comuns dels edificis.
- Millorar la informació i facilitar els tràmits administratius relacionats amb l’habitatge.
- Augmentar la supervisió i control en projectes de construcció i rehabilitació.
ECOM insta el Govern a actuar amb urgència, a crear polítiques d’habitatge inclusives i a prioritzar el dret de les persones amb discapacitat física i/o orgànica a viure amb dignitat, autonomia i igualtat d’oportunitats.
Campanya Desigualtat+
El dia 3 de desembre, ECOM llançarà a través de les xarxes socials la campanya Desigualtat+ per visibilitzar i conscienciar sobre la gran desigualtat social i les vulneracions de drets que pateixen les persones amb discapacitat física i/o orgànica a l’hora d’accedir i exercir els diferents drets, i per reclamar mesures que igualin les nostres oportunitats.
La campanya s’inicia posant focus en Dret a l’habitatge i a viure en la comunitat donant veu, a través de diferents vídeos, a diferents persones amb discapacitat física i/o orgànica amb l’objectiu de visibilitzar les problemàtiques afegides a què han de fer front per accedir i exercir el dret a l’habitatge i a viure a la comunitat, i evidenciar la gran desigualtat que pateixen en relació a aquest dret fonamental per poder tenir una vida digna i desenvolupar un projecte de vida independent dins la comunitat.