Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, reclama, una vegada més, el compromís de l’administració pública, les empreses i la societat en general per tal d’impulsar un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible que garanteixi el dret al treball del col·lectiu. La federació fa aquesta crida en el marc del Dia Internacional de la Persona Treballadora, que se celebra avui, alertant d’una nova baixada en la taxa d’ocupació del col·lectiu, que mostra una bretxa abismal entre les oportunitats laborals de les persones amb discapacitat intel·lectual i aquelles sense discapacitat.
Les dades de l’estadística anual sobre l’ocupació de les persones amb discapacitat de l’INE mostren una baixada, tant en la taxa d’activitat, com en la taxa d’ocupació, de les persones amb discapacitat intel·lectual al llarg del 2021, de 0,8 i 0,4 punts respectivament. En concret, la taxa d’activitat de les persones amb discapacitat intel·lectual se situa en el 27,5%, mentre que la de les persones sense cap discapacitat era del 77,71%. Pel que fa a la taxa d’ocupació, la de les persones amb discapacitat intel·lectual només arribava al 17,2%, mentre que la de les persones sense cap discapacitat se situava en un 66,3%.
Aquestes dades mostren que només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual en actiu té feina en aquest moment, una baixa presència en el mercat laboral, un fet molt preocupant tenint en compte que el treball és un dels principals mecanismes d’inclusió social.
“Cal avançar molt més en la promoció de la inclusió laboral. Fa anys que des del col·lectiu treballem per revertir aquesta situació, però les xifres no només no milloren, sinó que encara empitjoren any rere any. Cal un plantejament global de país, una estratègia catalana per l’ocupació de les persones amb discapacitat”, explica Víctor Galmés, director de Dincat. “Necessitem una gran aliança entre les administracions, el sector social i les empreses per assolir aquest objectiu durant els propers anys”, afegeix.
Per poder revertir aquesta situació i amb la voluntat de trencar les barreres amb què encara avui es troben moltes d’aquestes persones en l’àmbit laboral, Dincat va publicar el 2021 l’informe Propostes per avançar cap a un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible per a les persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats. El document aporta prop de 50 propostes per avançar cap a un nou model d’inserció laboral, que parteixen d’una anàlisi extensiva de les dificultats d’aquestes persones a l’hora de trobar feina, fet que es tradueix en una escassa inserció social, dificultant el desenvolupament dels seus projectes de vida i suposant un obstacle per dur a terme una vida autònoma i independent.
Un dels principals reptes que Dincat assenyala és la necessitat d’incrementar els recursos, el treball amb suport i el finançament per a la contractació de les persones amb discapacitat intel·lectual, amb independència del fet que treballin en un Centre Especial de Treball o l’empresa ordinària. Al mateix temps, la federació reclama augmentar l’actual quota del 2% de reserva de llocs de treball prevista legalment fins a un 4% (reservant un mínim de l’1% per a les persones amb discapacitat intel·lectual) i ser extremadament rigorosos en l’aplicació de mesures alternatives; convocar més oposicions de funcionariat públic reservades per a persones amb discapacitat intel·lectual, garantint l’accessibilitat en tots els processos i publicacions; i desenvolupar polítiques de formació professional adaptada, entre d’altres.