
Un dels principals assoliments és la modificació de l’article 49 de la Constitució Espanyola, que des del febrer del 2024 utilitza el terme “persones amb discapacitat”, abandonant la paraula “disminuïts”. Aquest canvi representa un pas clau en la defensa de la dignitat i el respecte cap a aquest col·lectiu.
També es destaca el canvi d’Estatuts de Plena Inclusió a Espanya, que equipara les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament amb les famílies com a subjectes i objectes de l’acció de la Confederació. Aquest canvi reforça el paper actiu d’aquestes persones dins de l’organització.
El 2024 també va veure el llançament del tour ‘Cara a cara’, una iniciativa que va permetre als representants de la Plataforma visitar sis federacions autonòmiques de Plena Inclusió. Aquest projecte promou la participació activa de les persones amb discapacitat intel·lectual en les Juntes Directives i Patronats de les associacions que defensen els seus drets, igual que ho fan els familiars.
La Plataforma Estatal de Representants, integrada per 27 membres procedents de 12 federacions de Plena Inclusió, ha vist incrementat el nombre de comitès regionals amb la incorporació de Castella-la Manxa i Melilla. Els membres han estat majoritàriament elegits a través de processos participatius en les respectives comunitats autònomes.
Mitjançant l’estratègia ‘El Poder de les Persones’, la Plataforma ha impulsat la inclusió de les persones amb discapacitat en equips de presa de decisions dins de les mateixes organitzacions del moviment associatiu Plena Inclusió i altres entitats com la Fundació ONCE o CERMI. Així mateix, ha realitzat accions d’incidència política amb institucions i organitzacions socials, i ha ofert formació als seus membres.
Una altra fita destacada és la creació, el juny del 2024, del Comitè Assessor de la Plataforma de Representants, un grup de suport format per persones de reconegut prestigi com l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero i experts en discapacitat intel·lectual com Javier Tamarit o Ana Carratalá.