Les persones amb dependència energètica relacionada amb la salut podran evitar els talls de subministrament

Gràcies a un protocol activat pel Govern per protegir aquest col·lectiu

Un moment de la presentació d’aquest nou protocol // Foto: gencat

El Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, han elaborat un Protocol d’abordatge de la dependència energètica en salut que, entre altres accions permet a les persones amb dependència energètica relacionada amb la salut demanar al seu centre d’atenció primària l’expedició d’un informe per acreditar la seva situació i evitar, així, talls de subministrament.

Aquesta mesura està en vigor des del passat 1 de gener per assegurar que tenen l’energia necessària per garantir la seva salut. Aquest informe els permetrà comunicar la seva situació a la companyia subministradora, que valorarà i resoldrà la seva petició d’acord amb la normativa vigent.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Durant la presentació del nou protocol al CAP Indianes de Montcada i Reixac, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha explicat que “aquesta actuació s’inscriu en una estratègia contra la pobresa energètica, que alhora forma part d’una estratègia global de país que volem desenvolupar tenint totes les sobiranies, incloent-hi les que ens permetin generar autoritats reguladores en el mercat energètic”.

Per la seva part, la consellera  Alba Vergès ha destacat que “des del Departament de Salut combatem les desigualtats. Amb aquest protocol garantim que des del sistema de salut s’actuï proactivament fent un certificat que eviti talls de llum a qui els necessita per sobreviure.”

BANER_300X250

De la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha subratllat que “cada cop tenim més capacitat de cobertura, però ens preocupen aquelles famílies que, tot i no patir talls de subministraments, viuen situacions de vulnerabilitat energètica. Aquest protocol ens permet tenir més antenes socials per detectar, prevenir i poder actuar en aquests casos”.

Criteris sanitaris de dependència energètica

El protocol defineix els criteris sanitaris de dependència energètica, que identifiquen tres grups de població amb condicions cròniques que necessiten per al seu tractament dispositius amb connexió elèctrica: les persones amb teràpies respiratòries domiciliàries, les persones que utilitzen bombes de perfusió amb bateria o les persones tractades amb diàlisi peritoneal automatitzada al seu domicili.  

S’estima que hi ha unes 115.000 persones a Catalunya que estan en situació de dependència energètica amb aparells imprescindibles per al manteniment del seu estat de salut. I d’aquestes persones, dues tercera parts cobren menys de 18.000 euros a l’any. Poden trobar-se en aquesta situació persones grans afectades per malalties cròniques de llarga durada tals com bronquitis crònica, asma, insuficiència cardíaca en tractament amb teràpies respiratòries al domicili; persones amb insuficiència renal que per sobreviure necessiten tractament de diàlisi peritoneal; o bé persones més joves que pateixen malalties neurodegeneratives incapacitants que requereixen bombes de perfusió amb connexió elèctrica per al seu tractament.

La protecció de les persones en situació de vulnerabilitat energètica relacionada amb la salut es recull a la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, desenvolupada a Catalunya mitjançant la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que estableix la necessitat de garantir el subministrament elèctric a les llars de les persones amb dependència energètica.

Treball, Afers Socials i Famílies i els ens locals per a la prestació i gestió dels serveis socials destina una línia a ajuts per pagar despeses de subministraments de famílies vulnerables, a través de les àrees de serveis socials bàsics.

Mitjançant aquests ajuts, i d’acord amb les dades agregades dels serveis socials dels ens locals, l’any 2017 es van atendre 105.454 persones de 36.715 llars amb deutes per rebuts impagats de subministrament d’aigua, llum i gas,  4.000 més que l’any anterior. El 60% d’aquestes llars pertanyien a col·lectius especialment vulnerables: famílies amb fills a càrrec, famílies monoparentals o persones majors de 65 anys. L’import total atorgat pel Departament durant el 2017 en concepte d’ajuts d’urgència social per a subministraments va ser de 7,2M€, un 32% més respecte l’any anterior.

La distribució segons el tipus de subministrament va ser la següent: 41% per rebuts de llum, 33% per factures impagades d’aigua, un 16% per gas i un 10% per factures combinades de llum i gas.

El nombre de persones ateses els darrers anys que han estat beneficiàries dels  ajuts per a fer front al pagament de subministrament ha passat de 30.155 (2012) a 105.454 (2017).

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*