28.3 C
Barcelona
Dimarts, 4 agost, 2020

Les empreses frenen la contractació de persones amb discapacitat intel·lectual perquè desconeixen les seves capacitats

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
empreses inserció laboral persones discapcitat intel·lectual
L’acte de presentació de les propostes va ser conduït per la periodista Gemma Nierga // Foto: Ladd

El passat 21 de març es va celebrar al Palau Macaya l’acte de cloenda del projecte sobre la inclusió laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual que ha desenvolupat l’Associació Ladd durant els darrers vuit mesos.

La periodista Gemma Nierga va conduir l’acte, que a través de vídeos, xerrades i presentacions van exposar les conclusions i propostes del projecte. Van participar-hi Miquel Serra (alumne del programa Singular d´Acidh), la Roser Ferré (Directora de l’Escola Barcanova) i Marta Gabarró (professora d´Esade i consultora estratrègica), en representació de les 110 persones que van participar a les entrevistes, les entitats i les empreses.

El projecte ha analitzat la realitat d’aquest col·lectiu, on malgrat el mandat de l’ONU, l’atur supera el 80% i el treball té lloc sobretot en entorns protegits i segregats i amb sous sensiblement més baixos.

Per això, en una primera fase s´han fet 120 entrevistes en profunditat a tot el territori català i alguns professionals internacionals.

En una segona fase es van fer 7 dinàmiques de grup i una taula rodona amb ponents internacionals, per determinar els principals eixos de transformació i accions que cal dur a terme, tant a curt com a llarg termini.

La última fase del projecte ha consistit en l’elaboració de propostes concretes per intentar reduïr en els propers anys la tendència en l’àmbit laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

En aquest sentit, les principals conclusions extretes són:

– El col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual segueix essent un gran desconegut. Cal treballar, ja des de l’escola, perquè la societat entengui i normalitzi la diversitat.

– El principal fre perquè les empreses contractin és el desconeixement de las possibilitats i capacitats d’aquestes persones.

– El tema clau per fer una inclusió exitosa es un bon encaix entre persona i lloc de treball amb el suport continuat d’una entitat (Treball amb Suport).

– Per a les persones amb discapacitat intel·lectual la feina és un punt més en la normalització de la seva vida, els dóna autonomia i autoestima. Es queixen sobretot de que cobren sous molt baixos. Valoren feines que els agradin i que puguin fer, amb companys amables i que els tractin com a iguals.

– Els Centres Especials de Treball han anat perdent el seu sentit inicial, que cal recuperar: un entorn de treball per a persones especialment vulnerables i com a trampolí a l’empresa ordinària.

Per aconseguir tot això, els agents implicats en la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, reclamen actuacions a cinc nivells importants:

– Personalització dels suports segons la persona i el moment, amb molta més flexibilitat.

– Que el suport sigui de la persona, treballi on treballi, i que hi hagi camins d’anada i tornada entre les diferents fórmules segons la necessitat de cada moment (empresa ordinària, centre especial).

– Revisar les lleis que regulen l’accés al treball del col·lectiu sota l’esperit de la Convenció de l’ONU, i actualitzar normatives desfasades com ara les que regulen els Centres Especials de Treball o els Serveis d’Ocupació i Inserció.

– Potenciar els recursos destinats al treball en empresa ordinària, ja que actualment estan dedicats sobretot als Centres Especials de Treball.

– Donar visibilitat positiva al col·lectiu, en tots els àmbits de la societat i també a nivell empresarial.

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

00:01:17

Campanya de l’ACRA per donar a conèixer la tasca dels serveis residencials d’atenció a la gent gran

https://www.youtube.com/watch?v=fcUSgpFaidk&list=PLa3wxTP5OViBk6LCxHmSF0DIW30oMiggS L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha posat en marxa la...

Webinar de la Federació SMC sobre els Grups d’Ajuda Mútua per cuidar del benestar emocional

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) oferirà el proper dilluns 31 d’agost de 12 a 13h un...

Afectacions a la mobilitat per les obres d’accessibilitat de l’intercanviador de Plaça Espanya

Les obres de l’intercanviador de Plaça Espanya per millorar l’accessibilitat per a persones amb discapacitat comportaran afectacions...

Postgrau en malaltia mental i alteracions de la conducta en persones amb discapacitat intel·lectual

La Fundació Althaia, conjuntament amb AMPANS, organitza una nova edició del Postgrau sobre malaltia mental i alteracions...

Una cinquantena de joves participen en la 4a edició del Programa de Voluntariat del Grup Alba

Una cinquantena de joves d'entre 13 a 17 anys han participat aquest mes de juliol a la...

també pot interessar-te

- Advertisement -