Diumenge, 23 juny 2024
IniciSALUT MENTALLes dones amb problemes de salut mental s’autoorganitzen a Catalunya per lluitar...

Les dones amb problemes de salut mental s’autoorganitzen a Catalunya per lluitar contra la doble discriminació

Salut Mental Catalunya impulsa des de 2019 el projecte d’empoderament Dona i Salut Mental

projecte dona salut mental empoderament
Sessió de dones amb problemes de salut mental parlant des de l’experiència pròpia // Foto: Salut Mental Catalunya

Salut Mental Catalunya se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona per tal de visibilitzar la necessitat d’abordar la salut mental des d’un punt de vista social i comunitari i amb perspectiva de gènere, i abordar la doble discriminació de les dones amb problema de salut mental. Al mateix temps, com a membre de la Confederación Salud Mental España (SME), participa a la Red Estatal de Mujeres de SME i se suma al seu manifest amb motiu del Dia de la Dona, elaborat per la Red.

Projecte Dona i Salut Mental

Des del 2019, Salut Mental Catalunya impulsa Dona i Salut Mental, un projecte de sensibilització, empoderament, participació activa i salut integral per a dones amb problemes de salut mental, que vol reforçar des d’una perspectiva de gènere, el treball amb les persones amb experiència pròpia, donant veu a les dones, col·lectiu històricament silenciat. Actualment a Catalunya ja hi ha 13 grups actius, autogestionats, on participen un centenar de dones a través d’entitats de salut mental i Clubs Socials.

Les dones cuidadores

Salut Mental Catalunya també vol aprofitar la celebració del Dia Internacional de la Dona per dedicar un espai a les dones que fan cura de familiars amb problemes de salut mental.

Les dones dediquen el doble de temps que els homes a les tasques de cura d’un familiar. Aquesta desigualtat en l’organització de la cura té un impacte directe sobre la gestió del temps i sobre la salut de les dones. El perfil de la persona que té cura d’un familiar amb problemes de salut mental és una dona de 64 anys que dedica més de 21 anys de la seva vida a aquesta tasca. A l’Espai Situa’t, servei d’informació i orientació del projecte “Activa’t per la salut mental”, un 78% de les consultes en relació a un familiar o persona a càrrec amb trastorn mental les fan dones.

Mercè Torrentallé, una de les 25 dones que forma part de la Red Estatal de Mujeres, i una de les impulsores de la xarxa Dona i Salut Mental a Catalunya, explica que “les persones cuidadores també necessitem que ens cuidin”. En aquest sentit, Torrentallé, presidenta de l’Associació Salut Mental La Noguera i vocal de la Federació SMC, posa en valor el suport mutu entre les dones amb problemes de salut mental. “Necessitem explicar i compartir què ens passa com fem en els grups de dones amb problemes de salut mental del projecte Dona i Salut Mental de la Federació, que es basen en el suport mutu entre iguals”, explica

PUBLICITAT

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content