Dijous, 26 gener 2023
Dijous, 26 gener 2023
IniciSalut MentalLes dones amb problemes de salut mental manifesten haver sentit molta ràbia...

Les dones amb problemes de salut mental manifesten haver sentit molta ràbia i dolor davant la violència de gènere

La Confederació Salut Mental Espanya llança la campanya #NosotrasSiContamos

dones problemes salut mental violencia de genere
Diferents dones donen els seus testimonis en la campanya // Foto: Salut Mental Espanya

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebra avui 25 de novembre, la Xarxa Estatal de Dones de Salut Mental Espanya ha volgut denunciar les conseqüències de patir violència a causa del fet de tenir un trastorn mental i d’ésser dona, i reivindiquen un tracte d’igualtat respecte a la resta de la població, sense discriminació ni estigma.

anunci guies d'arrel

Per cinquè any consecutiu, la Confederació desenvolupa aquesta campanya sota el hashtag #NosotrasSíContamos, que compta amb la col·laboració del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Aquest any, la campanya es basa en un vídeo en què quatre dones amb problemes de salut mental denuncien els diferents àmbits en què pateixen violència, expliquen com s’han sentit quan l’han rebut i fan reivindicacions en aquest sentit.

Elisabet Lemos, integrant d’AFES Salut Mental i de la Xarxa Estatal de Dones, destaca que la violència que pateixen les dones amb trastorn mental es troba “a l’àmbit familiar, a l’àmbit laboral, al psicològic, el que és la violència psicològica i social, i, sobretot, la violència obstètrica i la sanitària”. Ana María Martínez Melero, integrant de FAEMA Salut Mental Àvila i de la Xarxa Estatal de Dones, afirma que la discriminació també es pot donar en l’àmbit d’amistat: “dius als teus amics que tens malaltia mental i ja som rares”, lamenta.

Banner 300x250px EnBucle3

Per part seva, Esperanza Iglesias, integrant d’AFEMAGRA Salut Mental Granada Nordeste i representant de la Xarxa Estatal de Dones, explica que, en l’àmbit laboral, és “terrible”. “Jo he estat tota la vida una professional de primera línia i jo recordo que, quan va començar a córrer la veu que la baixa era per depressió, ja revisaven els teus comptes, ja no eres fiable, ia la gent murmurava de tu, i és dolorós, perquè els companys portaven més de 20 anys amb mi i de sobte ja no es refiaven de mi”, recorda.

“Una ira, una ràbia, una impotència… així és com jo em sento”, assenyala María Clara Bauzán Fernández, integrant de FEAFES Salut Mental Zafra i de la Xarxa Estatal de Dones, en referència a com el fa sentir rebre violències per problema de salut mental i per ser dona. “Quan he patit aquest tipus de violència, m’he sentit amb molta ràbia, molt de dolor. M’han baixat força l’autoestima. I un dolor immens. Com si em trenquessin en mil trossets”, explica Elisabet Lemos.

Reivindicacions pel 25-N

La campanya #NosotrasSíContamos denuncia cada 25 de novembre la violència i els abusos que pateixen les dones amb problemes de salut mental. El risc que tenen aquestes dones de patir violència masclista es multiplica entre 2 i 4 vegades respecte de les dones en general. El 80% de les dones amb problemes de salut mental que viu en parella ha patit algun tipus de violència per part de la parella, més de la meitat ha patit violència física, i més del 40% ha estat víctima de violència sexual al llarg de la seva vida. Quan es donen aquestes violències, el 42% reconeix no identificar-les com a tals i, a les quals sí que les reconeixen i les denuncien, no se’ls dóna credibilitat a causa del trastorn mental.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content