Dissabte, 24 setembre 2022
Dissabte, 24 setembre 2022
IniciDiscapacitatLes donacions de mèdul·la òssia creixen un 12% a Catalunya en el...

Les donacions de mèdul·la òssia creixen un 12% a Catalunya en el primer semestre de 2016

donacions-medul·la-òssia-catalunya
La mèdul·la òssia és un teixit esponjós situat dins dels ossos // Foto: Wikimèdia Commons

El nombre de donants de medul·la òssia ha crescut un 12% a Catalunya durant el primer semestre del 2016, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat de 36.037 donants el 31 de desembre de 2015 a 40.277 donants a data 30 de juny de 2016. Malgrat el creixement continu en nombre de donants, cal seguir treballant en la sensibilització de la donació ja que un 20% dels pacients en recerca encara no disposen d’un donant idoni.

A més,  la probabilitat de tenir una persona 100 % compatible és aproximadament  d’1/40.000. Així, per exemple, l’any 2015 en tot el territori espanyol només 1 de cada 2.478 donants va poder fer efectiva la donació i salvar la vida d’una altra persona. Durant aquest període, 14 persones a Catalunya han fet efectiva la donació de medul·la òssia per a pacients que necessitaven un trasplantament.
La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament. A Catalunya, durant el primer semestre d’aquest any, s’han fet 39 trasplantaments al·logènics pediàtrics i 116 trasplantaments al·logènics adults, gràcies a la generositat dels donants. D’aquests 155 trasplantaments, 79 varen ser amb un donant familiar i 76 amb un donant no familiar.
Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang ja que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible. En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.
Font: gencat

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content