Dimecres, 26 març 2025
IniciDISCAPACITATLes donacions de mèdul·la òssia creixen un 12% a Catalunya en el...

Les donacions de mèdul·la òssia creixen un 12% a Catalunya en el primer semestre de 2016

donacions-medul·la-òssia-catalunya
La mèdul·la òssia és un teixit esponjós situat dins dels ossos // Foto: Wikimèdia Commons

El nombre de donants de medul·la òssia ha crescut un 12% a Catalunya durant el primer semestre del 2016, segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat de 36.037 donants el 31 de desembre de 2015 a 40.277 donants a data 30 de juny de 2016. Malgrat el creixement continu en nombre de donants, cal seguir treballant en la sensibilització de la donació ja que un 20% dels pacients en recerca encara no disposen d’un donant idoni.

A més,  la probabilitat de tenir una persona 100 % compatible és aproximadament  d’1/40.000. Així, per exemple, l’any 2015 en tot el territori espanyol només 1 de cada 2.478 donants va poder fer efectiva la donació i salvar la vida d’una altra persona. Durant aquest període, 14 persones a Catalunya han fet efectiva la donació de medul·la òssia per a pacients que necessitaven un trasplantament.
La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament. A Catalunya, durant el primer semestre d’aquest any, s’han fet 39 trasplantaments al·logènics pediàtrics i 116 trasplantaments al·logènics adults, gràcies a la generositat dels donants. D’aquests 155 trasplantaments, 79 varen ser amb un donant familiar i 76 amb un donant no familiar.
Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang ja que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible. En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.
Font: gencat

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.