Dilluns, 4 març 2024
IniciOPINIÓLa discapacitat a nivell europeu i la seva Estratègia 2010-2020

La discapacitat a nivell europeu i la seva Estratègia 2010-2020

presentacio-estrategia-unio-europea-discapacitat
Pilar Díaz a la presentació de l’Estratègia Europea sobre Discapacitat // Foto: ASJ

Actualment, una de cada sis persones que viuen a la Unió Europea (UE) té algun tipus de discapacitat, és a dir, 80 milions de persones. I és que es diu ràpid, però aquesta dada significa que la discapacitat és una realitat amb la que conviuen molts ciutadans europeus i què necessita de respostes i solucions conjuntes de totes les administracions públiques i dels diferents agents socials i econòmics.

Tal i com s’exposa en el Monogràfic 6 de l’Observatori de la Discapacitat Física “Estratègia Europea sobre Discapacitat 2010-2020”, les dades estadístiques demostren que les persones que tenen discapacitat es troben amb més dificultats per a desenvolupar la seva vida diària que les persones que no en tenen. Dificultats que sovint es representen mitjançant la percepció de barreres tant a la mobilitat, en el transport, a l’accés als habitatges, a l’accés a les TIC o a l’oci. I, que també, es perceben mitjançant la discriminació, essent més d’un 20% de les persones amb discapacitat de la Unió Europea les que afirmen percebre situacions de discriminació.

Però, aquesta llista de barreres no s’acaba aquí sinó què les persones amb discapacitat perceben barreres per gaudir d’altres drets fonamentals com són l’educació i el treball. A tall d’exemple, a Espanya la taxa d’abandonament escolar és un 14% més elevada en els i les joves amb algun tipus de dificultat en la realització de les seves activitats bàsiques que no pas en aquells que no en tenen. Així dons la mitjana europea és del 29% i concretament a Espanya és del 43%. Aquest fet és realment significatiu, perquè implica més dificultats en l’accés al mercat laboral i, per tant, més possibilitat de viure en situació de risc d’exclusió social i/o pobresa.   

Per tots els diversos motius acabats d’exposar és rellevant posar en valor les diferents accions que es duen a terme per garantir el ple gaudir dels drets per part de les persones amb discapacitat. I és què tot i què per proximitat els ciutadans tenen més informació sobre les legislacions i polítiques que duen a terme els governs locals, regionals i estatals en el àmbit de la discapacitat, també a la Unió Europea la discapacitat forma part de la seva agenda política.

Al 2010, la Comissió Europea, òrgan legislatiu i executiu de la Unió Europea, va posar en marxa l’anomenada Estratègia Europa 2020, amb l’objectiu de fer front a la crisi econòmica i financera promovent el creixement intel·ligent, sostenible i integrador. En el marc d’aquesta estratègia que té com una de les seves voluntats incrementar el benestar dels seus ciutadans, la UE va llençar la anomenada Estratègia Europea sobre Discapacitat 2010-2020 basada en la Convenció de les Nacions de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD) i la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea del Tractat de Lisboa.

Aquesta estratègia és un conjunt de mesures per tal de garantir els drets de les persones amb discapacitat, que impliquen el treball conjunt de les institucions comunitàries i els països de la UE mitjançant la utilització dels següents instruments: la sensibilització sobre els temes relacionats amb la discapacitat, el suport financer, les estadístiques i els mecanismes que requereix la Convenció Europea. I per dur-les a terme es van definir vuit àmbits d’actuació: l’accessibilitat, la participació, la igualtat, l’ocupació, l’educació i formació, la salut i l’acció exterior. Àmbits que no van ser escollits a l’atzar sinó perquè prèviament es van detectar situacions de desigualtat entre les persones amb discapacitat i sense.

Finalment, cal remarcar el fet que la Unió Europea aposti per invertir en millorar en les condicions de vida de les persones amb discapacitat perquè això implica que les reivindicacions del col·lectiu cada cop arriben a més estaments i és prenen més seriosament.

PILAR DÍAZ LÓPEZ / Directora de l’Observatori de la Discapacitat Física

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content