

L’Associació Liber ha volgut commemorar el 3 de desembre, Dia Internacional de la Discapacitat, i el 5, el Dia del Voluntariat, recordant tot allò que les persones amb discapacitat poden fer per la societat i, alhora, per si mateixos/es.
Fer de portaveu i el voluntariat, dues oportunitats per a la participació en societat de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament.
Així, el segon vídeo de la campanya #SinGuión parla de la portaveu de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, i la bretxa digital, una barrera a la participació d’aquest col·lectiu.
Des de l’Associació Liber, han realitzat una investigació per conèixer l’estat de la participació social de les persones amb discapacitat intel·lectual.
A través de la discussió grupal han analitzat l’opinió de diferents persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament que participen en grups de portaveu, autogestió o xarxes afins.
Aquest tipus de participació va ser àmpliament valorat pels i les participants dels grups de discussió. En concret, com una manera de ser escoltats i escoltades i de compartir responsabilitats en la presa de decisions de les coses que els afecten.
Quins obstacles troben les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora de participar-hi?
La manca de sensibilització en la importància de l’ús de llenguatge senzill en reunions, trobades, esdeveniments, etc. apareix com una de les principals barreres a la participació. El mateix passa amb l’accés en igualtat a les eines informàtiques i els coneixements necessaris per fer-ne un ús productiu.
En paraules d’una de les persones participants, “algunes persones necessitem més suports per a les coses que no podem fer, com fer servir els ordinadors”.
Voluntariat: receptors però també oferents d’ajuda
Des de Liber recorden que moltes persones amb discapacitat aporten el seu temps i capacitats per millorar la vida d’altres. Com els i les portaveus de Liber expliquen al tercer vídeo de la campanya #SinGuion, ells i elles tenen molt a aportar.
Marta, Estrella i Santiago expliquen que, a través del voluntariat, ajuden altres persones, fent ús de les seves experiències i coneixements previs i com, a més, això els proporciona benestar ja que se saben útils per al seu entorn.
El voluntariat a les entitats de la xarxa Liber
Al Dia Internacional de les persones voluntàries, se celebra un any més la implicació i la tasca realitzada per totes les persones que realitzen voluntariat, tant en tant que són agents clau i motors de canvi social, que generen una societat més justa i sensibilitzada.
Des de la xarxa de voluntariat de Liber, aposten per un tipus de voluntariat proper, de persona a persona, on es generen vincles que promocionen el benestar emocional de les persones recolzades per les nostres entitats, ampliant la seva xarxa de suport natural.
El 2022 ha estat un any clau en què s’han desplegat accions d’adaptació dels diferents serveis de suport a la presa de decisions –entre ells, el servei de voluntariat– motivades per la reforma legislativa en l’àmbit de la discapacitat i d’acord amb el pas de la substitució al model de suports.