
L’Associació Alba ha presentat la segona edició del projecte “Connexions Artístiques”, una iniciativa que connecta artistes professionals amb persones en situació de vulnerabilitat per fomentar la creació artística com a eina d’inclusió i transformació social. L’acte, celebrat a la Sala d’Actes de l’edifici Infraestructures.cat, ha reunit artistes, participants i representants de l’administració local i comarcal.
Segons Míriam Arnaz, coordinadora de l’àrea de cultura de l’Associació Alba, aquest projecte és una oportunitat per posar en valor les capacitats de totes les persones: “Connexions Artístiques no només és un projecte de creació, sinó que és una oportunitat per reivindicar el talent de totes les persones. L’art ens permet explicar històries que sovint queden amagades, i aquest any estem especialment emocionats per les connexions que s’han creat.”
Després d’una primera edició amb 50 participants i la col·laboració de nou artistes en disciplines com la dansa, la poesia, l’escultura i el teatre, aquest any el projecte ha crescut amb la participació de 67 membres de l’Associació Alba i set artistes professionals que han treballat en cinc disciplines diferents:
- Escriptura: Xavi Maneja ha redactat la seva biografia amb el suport de l’escriptor Eduard Ribera.
- Art gràfic-plàstic: Participants de diferents serveis d’Alba han creat obres amb l’artista Anna Iglesias.
- Audiovisual: Un grup liderat per Jesús Vilamajó i Miquel Àngel (CET Alba) ha desenvolupat una peça audiovisual amb guions i actors.
- Narrativa oral: L’escriptor Eduard Muntada ha col·laborat amb un grup d’Alba en la representació de “L’Auca dels Arrugats”.
- Cultura popular: L’Escola d’Art i Oficis Ondara i l’Escola Alba han treballat en la creació d’una gegantona inclusiva.
Noves disciplines previstes per al 2025-2026
La iniciativa continuarà expandint-se en els propers anys amb noves disciplines artístiques com la fotografia, les danses tradicionals i l’expressió oral. Entre les connexions previstes destaquen:
- Finalització del projecte de Cultura Popular amb l’Escola d’Art i Oficis Ondara.
- Danses tradicionals amb la Cia Bufanúvols i el Grup de Dansa d’Alba.
- L’art de comunicar, una proposta dirigida per la periodista Gemma Peris.
- Fotografia amb la fotògrafa Núria Boleda.
- Art gràfic-plàstic amb l’artista Anna Iglesias i un grup d’artistes d’Alba.
La literatura com a eina d’expressió
Entre totes les connexions, una de les més especials ha estat la col·laboració entre Eduard Ribera i Xavi Maneja, que ha permès a aquest darrer escriure la seva biografia. Segons Ribera, “ha estat un procés molt enriquidor, perquè en Xavi tenia molt clar què volia explicar i com ho volia fer. Hem treballat junts perquè pogués estructurar les seves experiències i convertir-les en un relat amb força. Al final, ell és l’autor d’aquesta història.”
Per la seva banda, Maneja ha expressat l’impacte personal d’aquest projecte: “Sempre he volgut escriure la meva biografia i l’Eduard m’ha ajudat a donar forma a la meva història.”
Les obres resultants es donaran a conèixer en diversos esdeveniments culturals, consolidant el compromís de l’Associació Alba per una cultura més inclusiva i accessible. El projecte “Connexions Artístiques” està finançat per l’OSIC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.