
L’Associació Alba ha iniciat la celebració del seu 50è aniversari amb una gala al Teatre Ateneu de Tàrrega, on s’han reunit més de 400 persones. L’esdeveniment ha estat una combinació d’actuacions musicals, teatre i memòria històrica per recordar la trajectòria de l’entitat i presentar els desafiaments futurs.
La gala ha estat conduïda per Mònica Terribas i Clara Vila, qui han fet un recorregut pels moments més significatius de la història d’Alba. Els tres grups de teatre de l’entitat, dirigits per CRUMA, han aportat tocs d’humor i moments de gran emotivitat. Un dels instants més especials ha estat la recreació dels inicis de l’associació el 1975, quan, gràcies a una donació de 22.000 pessetes de la Jove Cambra de Tàrrega, Mossèn Josep Garriga va poder contractar una treballadora social per localitzar persones amb discapacitat.
Un dels moments més emotius ha estat la interpretació en llengua de signes i música en directe de la cançó Fent Camí, a càrrec de les persones d’Alba, juntament amb la cantant Aida Royes i el pianista Adrià Cubells. A més, s’ha projectat un recorregut visual pels moments clau dels 50 anys de l’associació, amb imatges d’arxiu i testimonis.
Una nova imatge per a una nova etapa
Durant la gala s’ha presentat la nova identitat de l’Associació Alba, amb un logotip renovat, nous colors i il·lustracions personalitzades. “Alba d’avui no és la mateixa de fa 50 anys, per això cal tornar a explicar-nos al món d’una manera diferent i amb més força que mai”, han explicat Anna Homs i Mònica Briansó, de l’equip de comunicació d’Alba.
L’agència Plakton ha col·laborat en la creació de la nova marca, mentre que la il·lustradora Sira Lobo ha desenvolupat les imatges que representaran l’entitat en aquesta nova etapa. La implantació de la nova identitat serà progressiva i inclou el nou lema: “Persones amb empenta”.
Un any de commemoracions
Durant l’acte s’han anunciat diversos esdeveniments que tindran lloc el 2025, com la creació d’una gegantona per a l’Escola Alba, l’edició especial del Festival Sardines i Marinada, i la trobada “Teixim Territori”, que reunirà entitats i institucions per reflexionar sobre els reptes socials del territori.
També s’ha confirmat que Tàrrega acollirà el Dia Mundial de la Salut Mental 2025, un esdeveniment de referència a Catalunya que reunirà més de 700 persones per debatre sobre la importància del benestar emocional i la inclusió social.
Un homenatge a la comunitat
L’acte ha estat també un reconeixement a les persones, famílies i professionals que han fet possible el creixement d’Alba. La gala ha finalitzat amb una fotografia col·lectiva de tots els assistents, simbolitzant l’esperit col·laboratiu de l’entitat.
En els parlaments institucionals, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la regidora de l’Ajuntament de Tàrrega, Alba Castellana, han destacat la tasca d’Alba en la transformació social del territori. Per la seva banda, la directora de l’Associació Alba, Maite Trepat, i el president de l’entitat, Carles de Ahumada, han assenyalat els desafiaments futurs i la importància de continuar treballant per una atenció centrada en la persona.
L’acte ha comptat amb subtitulació en directe per garantir l’accessibilitat, i la direcció escènica ha estat a càrrec del Taller d’Arts Escèniques de Tàrrega, CRUMA.
Amb el lema “Persones amb empenta”, l’Associació Alba inicia un any de celebracions i reflexió sobre el seu passat, present i futur, amb l’objectiu de seguir transformant vides i obrint noves oportunitats per a les persones amb discapacitat.