
Anar al parc continua sent un gran repte per a moltes famílies de nens amb discapacitat a Barcelona. Tot i que la ciutat ha fet avenços en matèria d’accessibilitat, el ritme de creació de parcs inclusius és considerat massa lent per part dels afectats.
El maig del 2017, Marie-Pierre Caire Y., una activista i portaveu de nombroses famílies va presentar una reclamació davant la Síndica de Greuges sobre la manca d’espais de joc adaptats per a la infància amb discapacitat. Com a resposta, la Síndica Maria Assumpció Vila va emetre recomanacions i va suspendre Barcelona en aquest aspecte, instant l’Ajuntament a augmentar el nombre de parcs inclusius.
L’Ajuntament va desenvolupar el Pla del Joc a l’Espai Públic de Barcelona, amb l’objectiu que el 100% dels parcs fossin inclusius l’any 2030. Des del 2018, la ciutat ha passat de tenir 10 a 27 espais adaptats. Amb la creació de 19 noves àrees el 2025, s’arribarà gairebé als 50 parcs inclusius.
No obstant això, les famílies consideren que aquest ritme és insuficient. “En vuit anys, només s’han creat 27 parcs accessibles, que representen el 3% del total de la ciutat. Fins i tot amb les noves àrees previstes, només s’assolirà el 5%”, denuncien.
Aquesta realitat xoca amb el compromís de l’Ajuntament, que preveu que totes les noves àrees de joc o renovacions siguin accessibles i incloguin elements certificats com a inclusius. “Si es manté aquest ritme de creació massa lent, serà impossible assolir l’objectiu previst”, afegeixen les famílies afectades.
A més, critiquen que “l’Ajuntament considera que ja ha fet prou i dona per tancada aquesta qüestió”, mentre que moltes famílies es veuen obligades a fer llargs desplaçaments perquè els seus fills puguin jugar. “Els nostres infants continuaran creixent exclosos i sense el seu dret al joc garantit”, es lamenten.
Per aquest motiu, les famílies exigeixen cinc mesures concretes:
- Reobertura del diàleg: Demanen que l’Ajuntament reobri el debat i reconegui que encara queda molta feina per fer en matèria de parcs inclusius.
- Creació d’una guia web informativa: Una plataforma digital actualitzada que reculli la ubicació, característiques i grau d’accessibilitat dels parcs.
- Més pressupost per accelerar la creació de parcs: Assignació de recursos suficients perquè els infants amb discapacitat puguin gaudir d’un entorn inclusiu.
- Instal·lació de parcs inclusius de proximitat: Un sistema que permeti a les famílies sol·licitar la instal·lació d’elements adaptats o nous parcs a prop dels seus domicilis.
- Construcció d’un parc aquàtic accessible (Splash Pad): Un espai aquàtic adaptat, ubicat en zones properes a la platja, com el Fòrum o la platja de la Mar Bella.
Segons l’Ajuntament de Barcelona, es preveu que tots els infants amb discapacitat tinguin accés a un parc a 15 minuts de casa seva, però les famílies denuncien que aquesta mesura “no té en compte les dificultats reals de desplaçament ni les necessitats específiques de cada infant”.
“La infància amb discapacitat no pot esperar més”, afirmen. Per aquest motiu, insten la societat i els mitjans de comunicació a donar suport a la seva crida perquè Barcelona esdevingui realment una ciutat jugable per a tothom.