
Dilluns passat es va posar en marxa a Barcelona la tercera edició de “L’art que pol·linitza”, una iniciativa que s’emmarca dins el projecte ‘Horts al terrat’ i que uneix art, inclusió social i sostenibilitat urbana. El projecte, coordinat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona, ha començat amb una jornada de col·laboració entre estudiants de l’Escola d’Art La Industrial i persones usuàries d’entitats socials vinculades al món de la discapacitat.
Aquesta acció col·laborativa té com a resultat la creació de testos artístics fets amb ceràmica, inspirats en obres pictòriques i dibuixos de les persones amb discapacitat intel·lectual de les entitats participants. Els testos es destinen als horts del projecte Horts al terrat, també impulsat per l’IMPD, i serveixen per plantar flors i plantes que atrauen insectes pol·linitzadors, afavorint així la biodiversitat i la salut dels espais verds urbans.
Entre les entitats que han pres part en el projecte hi ha la Fundació Down Catalunya, Estímia, Asproseat i Art Singular de la Fundació Josep Santacreu. Aquestes han treballat colze a colze amb els estudiants de ceràmica per donar forma a les peces artístiques.
“L’art que pol·linitza” té com a finalitat promoure la inclusió de les persones amb discapacitat i posar en valor el seu talent creatiu, alhora que es generen vincles amb les escoles d’art. El projecte també aposta per una pràctica agrícola sostenible, mitjançant la pol·linització natural i la creació d’un ecosistema urbà saludable, evitant l’ús de mètodes nocius per al medi ambient.
Amb aquest model col·laboratiu, la iniciativa aspira a esdevenir un referent replicable que integri institucions públiques, centres formatius i entitats socials per promoure una societat més inclusiva i respectuosa amb l’entorn. Les peces ceràmiques poden visitar-se als horts del projecte, convertint-los en espais de producció, art i convivència.