Dissabte, 26 novembre 2022
Dissabte, 26 novembre 2022
IniciDiscapacitatL'Alzheimer afecta a 86.000 persones a Catalunya majoritàriament dones i amb una...

L’Alzheimer afecta a 86.000 persones a Catalunya majoritàriament dones i amb una mitjana d’edad de 81 anys

Avui se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer per donar visibilitat a la malaltia

Dia Mundial de l'Alzheimer
El 64,5% dels pacients amb Alzheimer són dones // Foto. gencat

Avui, 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva que constitueix la forma més freqüent de demència en les persones grans. A Catalunya, el 2% de la població pateix algun tipus de demència. 86.000 persones amb una mitjana d’edat que s’apropa als 81 anys són pacients afectats per l’Alzheimer; el 64,5% són dones.

Segons dades recollides l’any 2020 les persones amb demència realitzen una mitjana de 19,1 visites als equips d’atenció primària, mentre que un 84,1% són visitats per un servei d’urgències i un 40,2% acaben necessitant ingrés en un centre hospitalari d’aguts. Un 15,8% dels pacients diagnosticats d’Alzheimer necessiten internament en un centre sociosanitari.

Banner 300x250px EnBucle3

Les dades publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que, a nivell mundial, l’any 2030, 75 milions de persones estaran afectades per malalties que causen demència, la xifrà arribaria als 132 milions de persones l’any 2050. Al 2050 es podria reduir en 9 milions el nombre de persones amb Alzheimer si els símptomes de la malaltia es reduïssin en un any, mentre que si el retard d’aquests fos a cinc anys la prevalença de la malaltia es reduiria en un 50%.

L’envelliment progressiu de la població fa que hi hagi un col·lectiu amb necessitats específiques de cura en salut, el Pla director sociosanitari del Departament de Salut és l’instrument de treball que determina les línies d’actuació i planificació en l’àmbit de l’atenció de la salut a les persones amb Alzheimer i altres demències. El Pla l’eina encarregada d’elaborar i implementar plans i programes específics per a la millora de l’atenció a les persones amb patologies neurodegeneratives, com ara la malaltia de l’Alzheimer, i altres demències.

La malaltia de l’Alzheimer

La malaltia de l’Alzheimer provoca una disminució de les funcions intel·lectuals dificultant així l’aprenentatge de nous conceptes i interferint en la capacitat de la persona en dur a terme les activitats quotidianes del seu dia a dia. Segons les darreres investigacions, l’aparició de la malaltia s’associen a factors genètics, tòxics o ambientals, encara que també es creu que altres malalties mentals, traumatismes cranials amb pèrdua de coneixement o respostes inflamatòries poden afavorir el desenvolupament de la malaltia.

L’Alzheimer és una malaltia complexa que afecta diferents sistemes del cos i que evoluciona en tres fases molt diferenciades. A la fase inicial el pacient té oblits freqüents dels records més recents, irritabilitat i un cert grau de depressió. La malaltia avança amb pèrdua de memòria i dificultat per retenir informació. En la fase moderada la persona té confusió de llocs i dates i perd vocabulari, repetició en preguntes o accions i dificultat en identificar objectes comuns, persones, colors, sons o olors. Es pot donar un increment d’irritabilitat, depressió o agressivitat. Finalment, a la fase avançada es produeix un deteriorament de la persona que es torna totalment dependent pel que fa a la seva cura personal. Pèrdua de la capacitat de parlar, entendre i caminar i pot arribar a no reconèixer els familiars propers.

Amb les persones afectades esdevé imprescindible iniciar una planificació anticipada (ja sigui en forma de Document de Voluntats anticipades (DVA) o de Planificació de decisions anticipades (PDA), especialment en les seves fases més inicials, on el pacient manté la seva capacitat cognitiva. D’aquesta manera es pot planificar la futura assistència en base a les seves preferències.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content