Dimecres, 10 agost 2022
Dimecres, 10 agost 2022
IniciInclusió SocialL'Activa’t té efectes positius en la recuperació de persones amb un diagnòstic...

L’Activa’t té efectes positius en la recuperació de persones amb un diagnòstic de trastorn mental sever

congrés activat efectes positius recuperació tms
Acte de cloenda del Congrés Activa’t per la salut mental al CaixaForum // Foto: Salut Mental Catalunya

Un centenar de ponents i més de 400 persones han participat durant els dies 22 i 23 de novembre en el Congrés Activa’t per la salut mental: Més enllà del pilotatge, resultats i propostes de futur, celebrat al CosmoCaixa i que ha servit per presentar els resultats projecte Activa’t i de les experiències pilot que s’han desenvolupat a Catalunya en els darrers 4 anys, amb implicació dels serveis de salut mental i les associacions dels territoris pilot.

El projecte Activa’t, en el marc del Pla Integral d’Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, ha funcionat durant quatre anys (2015-2018) com a fase pilot, que s’ha dut a terme en 14 municipis de Catalunya en coordinació amb els serveis de salut mental i entitats de persones amb problemes de salut mental i familiars, i els ajuntaments de cada territori.

Durant els dos dies del congrés associacions, professionals, famílies i persones amb experiència pròpia en salut mental i persones interessades, han treballat els diferents aspectes sobre la idoneïtat, l’aplicació, els beneficis a les persones, els resultats i les millores de cara a la seva implementació a tot el territori de Catalunya.

El projecte ha estat avaluat en tres aspectes: la implementació i l’impacte; la implementació i l’impacte.

La implementació i l’impacte de l’Activa’t per la salut mental ha estat avaluat per IVALUA, entitat experta en l’avaluació de polítiques públiques. És el primer cop que s’avalua a Europa un projecte d’aquestes dimensions de múltiples variables: recuperació personal, càrrega de cura del familiar referent, suport social i, finalment, ús de recursos sanitaris. Això ha permès identificar millores per la implementació del projecte Activa’t.

De l’avaluació de la implementació se n’extreuen propostes i recomanacions que permetran millorar el programa Activa’t, com per exemple, fer-lo més flexible i adaptat a les necessitats de les persones usuàries, ampliar o reduir determinats continguts, o propostes per aconseguir un millor nivell participació dels assistents i reduir la taxa d’abandonaments.

L’avaluació de l’impacte s’ha portat a terme comparant el grup de la intervenció (participant al circuit) i el grup de comparació (que s’ha mantingut al marge de la intervenció mentre es realitzava l’avaluació), després d’una aleatorització. Hi han participat 448 persones de 12 territoris de Catalunya, de 224 unitats familiars (integrades per persona amb trastorn mental sever –TMS- i familiar de referència).

Després d’analitzar totes aquestes variables, el congrés ha arribat a la conclusió que la participació al projecte Activa’t té efectes positius en la recuperació de les persones amb un diagnòstic de TMS, els quals mostren avenços en el seu procés de recuperació.

Pel que fa als familiars participants al programa, tenen una percepció més positiva de l’experiència de cura, tant la seva pròpia com la de la resta de la família.

Marisol Gracia, participant a l’Activa’t per la salut mental, facilitadora de Prospect i voluntària a l’associació AFEM de Nou Barris ha comentat que “vaig tenir la sort de participar en una formació psicoeducativa abans de conèixer l’Activa’t. Estava convençuda que era un protocol per a tothom, però em vaig adonar que no. Ara veig que m’havia tocat la loteria. És el valor de l’Activa’t, que dona eines a les famílies. Que no falli mai i que arribi a tothom”.

Per la seva part, Arturo Beltran, participant a l’Activa’t per la salut mental, soci de l’Associació La Muralla, activista d’Obertament i facilitador de Prospect, va reconèixer que “conèixer el Klau de Re m’ha ajudat a apoderar-me, conèixer perquè estava malament i m’ha donat eines per sortir-me’n. Ara sóc facilitador de Prospect, faig d’activista, presentacions i participo en taules rodones”.

Les conclusions del congrés es difondran properament en una publicació que resumirà les presentacions, reflexions i conclusions, i permetrà introduir les millores oportunes en l’Activa’t abans d’estendre’l a la resta del territori.

Unes expectatives superades

Els impulsors i els protagonistes de l’Activa’t per la salut mental han explicat la feina feta en aquests 4 anys de recorregut, en els quals s’ha destacat alguns dels reptes assolits. L’objectiu establert a l’inici era arribar a les 1.700 demandes i els 1.300 participants. A la data de finalització del pilotatge, el projecte ja suma 4.630 persones beneficiàries, més de 4.000 demandes d’informació i assessorament ateses arreu de Catalunya i més de 2.000 participants en formacions i Grups d’Ajuda Mútua de persones amb problemes de salut mental, familiars i també professionals

En aquesta primera fase pilot el projecte ha arribat a 14 municipis que compten amb Espai Situa’t són: Amposta, Barcelona (Nou Barris i Serveis Centrals), Girona, Granollers, Igualada, La Garriga, Lleida, Manresa, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Tortosa i Vilanova i la Geltrú.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content