
L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha publicat els resultats d’un baròmetre realitzat entre els seus associats per avaluar l’impacte de la recent apagada elèctrica del passat 28 d’abril i la resposta de les administracions públiques davant aquesta emergència. La interrupció del subministrament, que va afectar generalitzadament Catalunya, va generar situacions complexes en nombrosos centres dedicats a l’atenció de persones grans amb dependència. L’ACRA ha volgut recollir dades de primera mà per comprendre millor com es van veure afectats aquests centres i el suport que van rebre.
Les conclusions principals del baròmetre són contundents: el 68% dels centres van patir apagades de 8 hores o més. Mentre que a Girona l’apagada va durar entre 1 i 10 hores, a Lleida i Tarragona va superar les 6 hores. Aquesta afectació es va traduir en una desigualtat en els serveis: el 56% dels centres van patir aturades parcials dels seus serveis, mentre que el 19% van experimentar aturades totals. Només un 25% dels centres van mantenir la normalitat operativa durant l’incident.
Un aspecte crític que es va posar de manifest és la pèrdua de comunicacions dels centres. Els enquestats indiquen que un 25% van perdre tant el telèfon com la connexió a internet durant més de 12 hores, i només un 38% dels centres van aconseguir mantenir les comunicacions operatives. Pel que fa a l’afectació global de l’apagada, el 43% dels centres van patir una afectació general de mitjana a greu, el 64% va reportar una afectació lleugera a moderada, i un 8% va indicar una afectació molt greu. Aquestes dades subratllen la importància dels recursos de preparació: un 52% dels centres no disposaven de generador elèctric, dels quals el 63% van patir una aturada total.
Finalment, la resposta institucional ha estat objecte de dures crítiques. Els serveis enquestats denuncien una manca de coordinació significativa. Un 40% dels centres no va rebre cap tipus de contacte per part de les administracions, i el 58% no va rebre cap ajuda in situ durant l’emergència. Dels centres que sí que van rebre informació sobre la situació (un 48%), un 31% la va considerar insatisfactòria.
Davant d’aquestes conclusions, l’ACRA es compromet a prendre les mesures oportunes per garantir que, en cas d’una nova situació similar, hi hagi un major contacte amb l’administració. A més, l’ACRA demana que els serveis d’atenció a la dependència siguin considerats serveis essencials, al mateix nivell que els centres sanitaris, per assegurar-ne la protecció i el funcionament continuat en futures situacions d’emergència.