24.6 C
Barcelona
Divendres. 3 juliol, 2020
Inici Inclusió L’ACIC ha de pagar 4.000 euros per defensar el dret a l’accessibilitat...

L’ACIC ha de pagar 4.000 euros per defensar el dret a l’accessibilitat web de les persones amb discapacitat visual

accessibilidad web persones discapacitat

El Tribunal Suprem va decidir el passat mes de gener no admetre el recurs presentat per l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) i va condemnar l’entitat a pagar 4.000 euros (2.000 a Renfe i 2.000 a l’Estat) en concepte de costes, per la denuncia presentada contra RENFE per la manca d’accessibilitat per a les persones amb discapacitat visual al seu web.

L’ACIC va denunciar RENFE el 2013 davant el Ministeri de Sanitat per l’incompliment de la legislació nacional i internacional sobre accessibilitat web i discriminar amb això al col·lectiu de persones amb discapacitat visual que no podíem buscar informació de preus o horaris, ni comprar bitllets de forma autònoma per internet.

Però es Ministeri va exculpar RENFE en una resolució del 30 de juliol de 2015 de la Secretaria d’Estat de Sanitat, que va arxivar l’expedient considerant que no hi havia infracció perquè la companyia tenia bona voluntat al respecte.

Al setembre del mateix any l’ACIC va recórrer la decisió davant l’Audiència Nacional demandant a RENFE i al Ministeri de Sanitat, aportant diferents informes tècnics que corrobarava la situació d’inaccessibilitat del web.

L’Audiència Nacional va confirmar la decisió del Ministeri perquè van considerar que no incomplia la llei amb la suficient intensitat per ser sancionada, encara que la Sentència no fonamenta la seva decisió en cap de les proves tècniques aportades amb la demanda. 

Finalment, i amb la idea d’arribar al Tribunal Constitucional per manca de garantia de drets fonamentals, l’ACIC Va interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, que com ja hem explicat ha decidit no admetre a tràmit el recurs. L’Alt Tribunal ha justificat la decisió en no existir un “caràcter de generalitat suficient per un pronunciament del TS, i en que l’ACIC no hagi justificat suficientment que no hagi jurisprudència sobre la matèria”.

Per a l’entitat aquesta decisió és una burla i una manca de respecte a tots els usuaris amb discapacitat que en els últims anys han intentat utilitzar la pàgina web de RENFE, una empresa pública.

L’ACIC ha posat en marxa una campanya per recaptar fons per recuperar l’import de les costes que ha hagut de pagar per defensar els drets del col·lectiu. Les aportacions es poden fer a través de la pàgina d’inici del web de l’entitat. A més, properament organitzarà mobilitzacions arreu d’Espanya amb el suport d’altres entitats. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius.

Últimes notícies

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...