Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciOpinióLa veu oblidada del sector de l’atenció a les persones amb discapacitat...

La veu oblidada del sector de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual

logo ccoo sector atencio persones discapacitat intel·lectual

Des del 2010 les persones treballadores del sector de residències, centres de dia i llars residències per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual patim una congelació salarial. L’any 2012 la Generalitat va aplicar retallades pressupostàries a les entitats del sector.

Aquesta situació es va veure agreujada amb els retards en els pagaments el que va comportar que moltes entitats apliquessin mesures d’ajust pressupostari. L’any 2011 la Generalitat va autoritzar mitjançant un acord de caràcter transitori la flexibilització dels serveis d’atenció residencial i d’atenció diürna. Aquest acord entre l’Administració i les patronals deixava fora la part social i donava llum verda a una flexibilització de ràtios de fins al 8%, fet que ha comportat l’augment de persones usuàries ateses per professional, provocant una sobrecàrrega de treball i una manca de qualitat en l’atenció a les persones. Tot això perquè la realitat és que per implementar aquest acord, les entitats del sector van treure a persones treballadores d’atenció directa de las plantilles contractades per mitjà d’acomiadaments, tancaments de places, etc. L’acord transitori signat entre Administración i patronals del sector de la discapacitat es va fer abans de publicar l’ordre oficial BSF127/2012, de 9 de maig.

Després d’una dècada, la pandèmia que estem patim ha fet visible la precarietat del sector i l’Administració ha propiciat dels recursos econòmics les entitats. Tot i que el decret llei sobre l’increment de tarifes diu que “la finalitat de l’increment de tarifes i preus establerts en aquest Decret Llei és la de propiciar, necessàriament, un Millora de les condicions laborals i retributives de les persones Treballadores professionals a la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, amb l’objectiu de millorar, en darrer terme, la qualitat del servei públic prestat a la ciutadania”, aquestes “entitats sense ànim de lucre”, es neguen a aplicar l’establert pel RD Llei 39/2020 amb la proporcionalitat dels increments i volen mantenir encara la flexibilització en les ràtios.

Demanem a la Generalitat una intervenció urgent i una vigilància de la gestió dels diners públics davant l’abús d’aquestes empreses que es diuen “entitats socials sense ànim de lucre”. Les partides pressupostàries assignades han de repercutir en les necessitats per les que han estat destinades.

Reivindiquem la qualitat en l’atenció a les persones usuàries i les condicions de treball dignes dels i les professionals del sector. Prou a l’abús i la manca de dignitat!

AutorDelegades i delegats de CCOO del Conveni col·lectiu de treball de Catalunya de residències, centres de dia i llars residències per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content