Diumenge, 20 abril 2025
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALLa URV incorpora recursos tecnològics per facilitar l'aprenentatge dels estudiants amb...

La URV incorpora recursos tecnològics per facilitar l’aprenentatge dels estudiants amb discapacitat auditiva

L'universitat incorpora nous dispositius com el bucle magnètic i un estetoscopi digital per garantir una docència inclusiva

La URV millora l'accessibilitat per a estudiants amb discapacitat auditiva
Jade Campos, estudiant de segon d’Infermeria que ha provat els dispositius // Foto: URV

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha implementat una sèrie de recursos tecnològics per facilitar l’aprenentatge dels membres de la comunitat universitària amb sordesa o discapacitat auditiva. L’objectiu és garantir que els estudiants puguin seguir amb normalitat les classes i les pràctiques. Aquesta setmana, s’han provat aquests dispositius amb una estudiant del grau en Infermeria a la seu de Vilafranca del Penedès, amb la col·laboració del Servei de Recursos Educatius, el Servei d’Atenció a les Diversitats de l’Oficina d’Igualtat i Compromís Social i l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS).

Un dels dispositius provats ha estat un sistema de bucle magnètic, que amplifica el so i permet que les persones amb audiòfons o implants coclears escoltin millor. Aquest sistema es basa en la transmissió de senyals magnètiques inalàmbriques que eliminen el soroll de fons i milloren la claredat del so. Es distribuiran dos tipus d’aquests sistemes a la URV: alguns s’instal·laran de manera permanent en diferents espais i altres seran portàtils per utilitzar-los segons les necessitats.

També s’ha testat un estetoscopi digital, especialment rellevant per a l’àmbit de la infermeria. Aquest dispositiu permet enregistrar, emmagatzemar i transmetre digitalment els sons corporals, com els batecs del cor i els sorolls pulmonars. A diferència dels estetoscopis convencionals, que només amplifiquen el so, els digitals converteixen el so en senyals electrònics que poden ser analitzats i compartits. A més, redueixen el soroll de fons, afavorint una millor audició per a les persones amb discapacitat auditiva. Per fer-los servir, l’usuari ha d’instal·lar una aplicació al mòbil.

Jade Campos, estudiant de segon d’Infermeria que ha provat aquests dispositius, ha valorat molt positivament l’experiència. “Ha sigut un moment emocionant fer-ho per primer cop. Gràcies a això, puc identificar molt millor els sons i m’equiparo als meus companys”, ha afirmat.

La coordinadora del grau en Infermeria a Vilafranca, Rosa Raventós, va contactar amb el Servei de Recursos Educatius en conèixer les necessitats d’aquesta estudiant i es va iniciar un procés per implementar aquestes solucions.

Una vegada validats aquests equipaments, es difondran i es posaran a disposició d’estudiants i professors que els necessitin. “A partir d’aquí, anirem veient quines noves necessitats van sorgint per continuar treballant per donar-hi resposta”, explica Tàrek Lutfi, tècnic del Servei de Recursos Educatius. Aquest servei s’encarrega d’impulsar l’accessibilitat digital per garantir que qualsevol membre de la comunitat universitària amb diversitat funcional tingui accés als serveis de la universitat.

Tots aquests recursos es poden consultar a la pàgina web del Servei d’Accessibilitat Digital del Servei de Recursos Educatius i del Servei d’Atenció a les Diversitats de l’Oficina d’Igualtat i Compromís Social.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.