Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciTercer Sector SocialLa Taula del Tercer Sector demana al Govern que posi fi al...

La Taula del Tercer Sector demana al Govern que posi fi al retard en els pagaments de les subvencions a les entitats socials

Calcula que el sector està avançant més de 33 M€ de projectes que ja s’estan executant

Taula Tercer Sector _ problemes retards subvencions
El Tercer Sector Social vol posar fi al retard en el pagament de les subvencions // Foto: Taula Tercer Sector Social

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha denunciat que les entitats socials estan patint actualment el pitjor retard en els pagaments de les subvencions -calcula que les entitats estan avançant més de 33 M€ de projectes que ja s’estan executant- i ha reclamat al Govern que els hi posi fi urgentment perquè està generant més tensions de tresoreria i molta incertesa en el sector.

La Taula ha explicat que les dues principals convocatòries de subvencions, la COSPE (projectes i activitats a entitats de l’àmbit de les polítiques socials) i el 0,7% de l’IRPF, s’estan publicant amb un endarreriment de més de mig any respecte al període d’execució i el pagament s’està efectuant durant els darrers mesos de l’any d’execució o, fins i tot, l’any següent.

Entrant en detall, de la convocatòria de la COSPE s’estan avançant gairebé 19 milions i mig d’euros. L’anual del 2022 es va publicar a l’abril i està pendent la resolució definitiva i el pagament i de la bianual, la part proporcional del 2022, també està pendent de pagament. La del 0,7% de l’IRPF 2021, que s’executa el 2022, la convocatòria es va publicar aquest març, la resolució provisional és de fa pocs dies (10 de maig), però, es calcula que la resolució definitiva i el pagament dels 14 milions d’euros (14.208.665 €) no es rebrà, com a molt aviat, fins a finals d’agost.

Un altre exemple, denuncia la Taula, són les convocatòries per a inversions i adequació d’equipaments a càrrec de les herències intestades del 2020, amb un import d’un milió i mig d’euros, que no es van resoldre definitivament i no es van pagar fins al desembre del 2021.

“Aquesta lentitud burocràtica l’estem arrossegant des de fa anys, però, amb la pandèmia s’ha agreujat especialment. Mai havíem estat tan malament com ara. Durant aquest temps, no hem deixat de demanar al Govern que solucioni aquestes incidències de manera urgent perquè generen uns enormes problemes de tresoreria, a més de molta inseguretat, en unes entitats socials que som i fem un servei públic i que no hem deixat d’estar al costat de les persones, inclòs en els moments més durs de la crisi social” recorda la presidenta de la Taula, Francina Alsina, que insisteix en les conseqüències directes. “Estem augmentant les pòlisses de crèdit. Estem assumint els interessos d’aquests crèdits que queden fora de la subvenció i estem reduint l’estructura tècnica dels equips professionals, just en un moment de màxima pressió assistencial pels efectes de la pandèmia”.

Davant d’aquesta situació, la Taula va proposar al Govern el passat mes de novembre la creació d’un grup de treball mixt amb el tercer sector per abordar millores en el finançament. A dia d’avui, aquesta comissió encara no s’ha creat. “Mai hem fallat. Sempre que el Govern ha requerit la nostra ajuda per donar resposta a emergències socials, hi hem estat. El reconeixement a la tasca i contribució del tercer sector social s’ha de demostrar amb fets, no amb paraules. És el moment de fer-ho”, assegura Alsina.

Les 5 propostes del Tercer Sector Social

De fet, la Taula planteja a la Generalitat 5 propostes que van ser recollides la setmana passada en l’aprovació d’una moció al Parlament de Catalunya presentada pel grup dels Socialistes i Units per Avançar.

Aquestes propostes són: Constituir amb celeritat el grup de treball mixt Generalitat; pactar amb el tercer sector social un calendari de convocatòries de subvencions que es resolguin l’any anterior al període d’execució o, a tot estirar, el primer trimestre de l’any en curs per aconseguir que les entitats puguin planificar-se prèviament; garantir el pagament de les convocatòries de les subvencions el primer trimestre de l’any d’execució de manera progressivament proporcional; fer el procés de revisió dels projectes que són finançats per les convocatòries de la COSPE i l’IRPF. La modificació de les bases de les convocatòries de la COSPE i l’IRPF que vol dur a terme el Departament de Drets Socials, també s’ha de fer de manera pactada amb el tercer sector; i assegurar la interlocució permanent amb les entitats socials a tots els nivells.   

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content