Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciTERCER SECTOR SOCIALLa Taula del Tercer Sector adverteix d’un estancament social i crida a...

La Taula del Tercer Sector adverteix d’un estancament social i crida a l’acció del Govern per revertir la pobresa i l’exclusió

L’entitat fa un primer balanç de la nova Enquesta de Condicions de Vida d’IDESCAT

campanya 25N diba
augmenta la pobresa i exclusio social
A Catalunya, hi ha més de 850.000 persones que viuen en pobresa severa // Foto: PxHere

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha fet un primer balanç sobre l’Enquesta de Condicions de Vida 2022 d’IDESCAT, publicat ahir, i que actualitza les dades de pobresa, exclusió i desigualtat a Catalunya, just el dia que també es va fer públic l’increment històric de l’IPC, que ja supera el 10% i que encareix els productes més bàsics.

Les noves xifres d’IDESCAT confirmen un estancament de la pobresa i l’exclusió. La taxa de pobresa i exclusió és del 25,9% i es manté en el seu màxim històric, tot i que baixa un 0,8% respecte l’anterior enquesta. Tot i que les xifres hagin millorat lleugerament, els col·lectius més castigats continuen sent la infància (1 de cada 3 infants segueix en situació de pobresa a Catalunya, prop d’un 33%), les persones migrades (gairebé el 52% es troben en una situació de vulnerabilitat) i les persones grans (al voltant del 20%).

“Aquest lleuger descens de la pobresa i l’exclusió demostra que els plans de xoc i l’escut social impulsats per les diferents Administracions han frenat un nou augment de la pobresa i l’exclusió. El problema, però, és que són mesures temporals, amb data de caducitat i amb un impacte limitat que, quan desapareguin, deixaran de tenir aquest efecte de contenció i abocaran més persones a la precarietat. A més, són accions que evidencien clarament que no són prou efectives per reduir la bossa de pobresa i exclusió crònica” alerta la Taula, que també avisa que la nova enquesta assenyala que s’ha trencat la tendència a l’alça dels darrers anys en la mitjana dels ingressos per llar i, fins i tot, es detecta un petit retrocés.

La Taula del Tercer Sector també adverteix d’un estancament en les polítiques socials i crida a l’acció del Govern per revertir aquesta pobresa i exclusió cronificada, de la qual cada vegada és més difícil sortir-se’n. “L’enquesta de l’any passat ja alertava que estem afrontant aquesta crisi amb el pitjor escenari possible. Ens preocupa que, malgrat això, no hi ha hagut avenços significatius en l’últim any per garantir els drets socials que són fonamentals per capgirar aquesta situació. Veiem pocs resultats i falta de previsió en un moment extremadament difícil amb una crisi social sense precedents, un inflació que avui ha assolit un rècord històric per sobre del 10% i una consegüent escalada dels preus que és imparable i que empobreix les llars”.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

L’empitjorament de les condicions de vida s’evidencien en àmbits essencials per a la dignitat de les persones. Per exemple, augmenta la població que no es pot permetre menjar carn, pollastre o peix almenys cada dos dies, que passa del 2,4% al 3,9%, i sobretot el de la població que no es pot permetre mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, que creix del 9,4% al 15,9%.

Per a la Taula del Tercer Sector, un dels principals problemes és que, malgrat l’evolució negativa de la pobresa i l’exclusió dels últims anys, es continuen sense aplicar canvis estructurals per afrontar no només l’actual crisi socioeconòmica sinó totes les que vindran i que s’estan encadenant successivament.

Per això, reclama al Govern un canvi de rumb en les polítiques socials per desenvolupar mesures i accions més efectives, contundents i proactives en matèria social que evitin quedar a la cua de la recuperació social, com ja succeeix amb la Llei de la Dependència o l’ingrés mínim vital, i que s’ajustin a la realitat social del país.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content