
Una de cada cinc persones a Espanya pateixen solitud, una situació que, segons l’evidència científica, augmenta el risc de patir malalties cròniques, problemes de salut mental i mortalitat prematura. La solitud no és només un sentiment individual, sinó un fenomen influït per factors estructurals, econòmics, culturals i personals, fet que exigeix un abordatge integral i multisectorial.
Segons l’estudi ‘Abordatge de la soledat: un desafiament compartit’, elaborat pel Consell Assessor Social de la Professió Farmacèutica juntament amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la farmàcia comunitària pot jugar un paper fonamental en la prevenció i detecció de la solitud, així com en la connexió amb xarxes d’acompanyament i activitats comunitàries.
L’estudi es va presentar en un acte presidit per Rosa Martínez, secretària d’Estat de Drets Socials, i Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. Martínez va destacar que calen comunitats més saludables i cohesionades, afirmant que “com a societat, necessitem construir xarxes que facilitin aquests vincles, desenvolupant tot un entramat d’accions i estratègies que avancin en aquesta direcció”.
Aguilar va agrair les aportacions de les dotze organitzacions de la societat civil que conformen el Consell Assessor Social, destacant que “han estat fonamentals per comprendre i reflectir aquesta realitat de la solitud, que no entén d’edat, context o cultures, i que exigeix una resposta coordinada des dels diferents àmbits”.
Durant l’acte es va presentar el Decàleg de recomanacions per afrontar la solitud, elaborat pel Consell Assessor Social. Aquest document proposa integrar la solitud en l’enfocament ‘Salut en totes les polítiques’, reforçar la detecció activa des del sistema sociosanitari i aprofitar la xarxa de farmàcies com a recurs clau. També destaca la necessitat de donar visibilitat a l’impacte de la solitud, fomentar la investigació, impulsar l’acompanyament davant de canvis vitals i afavorir la permanència a domicili de les persones en situació de dependència.
A més, el decàleg recomana millorar l’accessibilitat, aprofitar els centres educatius com a espais d’inclusió, crear polítiques d’ocupació inclusives i estimular la participació social i el teixit comunitari com a mesures preventives per combatre la solitud.