La Síndicatura de Greuges de Barcelona actua d’ofici en l’accessibilitat en els centres públics de salut

Aquests centres no disposen de plans d’accessibilitat ni documents equivalents

sindicatura greuges barcelona accessibilitat centres salut pública
Els centres de salut pública de la ciutat no tenen Plans d’Accessibilitat // Foto: Sindicatura de Greuges de Barcelona

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha actuat d’ofici quant a l’accessibilitat en els centres públics de salut de la ciutat, ja que tenia coneixement de les dificultats amb les que es troben usuaris amb mobilitat reduïda en els serveis públics de salut de la ciutat, tant en els Centres d’Atenció Primària (CAP), els centres hospitalaris, com en l’atenció a les urgències.

En aquest sentit va sol·licitar informació a la comissionada de salut sobre diferents aspecte de l’accessibilitat en l’atenció a la salut a Barcelona. En l’informe enviat a la Sindicatura de Greuges, el Consorci Sanitari de Barcelona ha precisat que els centres públics de salut de la ciutat no disposen de plans d’accessibilitat ni documents equivalents. Tots els equipaments sanitaris han assegurat que “quan hi ha queixes sobre l’accessibilitat estructural del centre, prenem mesures per tal de facilitar l’accés dels ciutadans a les instal·lacions”.

Tot i no disposar de plans d’accessibilitat, la totalitat dels CAP i hospitals de Barcelona disposen de: cadires de rodes per mobilitzar els malalts que ho necessitin; grues d’ajuda quan no hi ha prou amb l’ajut de portalliteres; lliteres amb rodes per desplaçar pacients; portes adaptades per l’accés amb cadira de rodes, i ascensors amb capacitat per a cadires de rodes i lliteres, si en aquell centre és necessària aquest tipus d’atenció als malalts.

En relació amb els transports sanitaris, és el facultatiu responsable del malalt qui valora el cas i reclama el transport adient. En el cas del transport sanitari urgent, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) mobilitza el malalt i decideix el centre on es deriva el pacient mitjançant la valoració de la informació del pacient i de la xarxa sanitària.

El Consorci ha confirmat que el Registre Centralitzat de Reclamacions mostra que en l’any 2016 no va haver-hi cap queixa per atenció discriminatòria per diversitat funcional, tot i que sí que constaven queixes per dificultats d’accés a algun equipament sanitari (per manca d’accés al transport públic o per la ubicació del centre).

La Síndica de Barcelona, Mª Assumpció Vilà, però, es mostra preocupada perquè ni en el Pla de Salut 2016-2020 de Consorci Sanitari de Barcelona, ni en el Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026, es contemplen objectius ni mesures concretes en matèria d’accessibilitat. La Síndica ha afirmat en aquest sentit que “la coordinació en aquesta temàtica no està tan desenvolupada com podria esperar-se, especialment perquè els centres no disposen de Pla d’Accessibilitat”.

Per aquest motiu, Vilà ha recomanat a la comissionada de salut que “promogui una coordinació intensiva del Consorci Sanitari de Barcelona amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per tal de garantir l’accessibilitat als centres sanitaris de la ciutat”.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*