
Després de rebre queixes de nou famílies amb infants i joves amb discapacitat en relació amb els preus de les activitats municipals T’estiu molt 2025, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha dut a terme una anàlisi exhaustiva de les condicions d’accés a les activitats d’estiu subvencionades per l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta investigació ha posat de manifest un greuge comparatiu i una discriminació que afecta directament les famílies amb infants i joves amb discapacitat.
Malgrat que les bases reguladores dels ajuts per a les activitats d’estiu contemplen mesures destinades a afavorir la participació d’infants i joves amb discapacitat, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha constatat que aquestes mesures resulten insuficients i generen una situació de desigualtat. Concretament, les activitats adaptades presenten uns preus significativament superiors a les activitats ordinàries, i les subvencions actuals no cobreixen aquesta diferència de cost, obligant les famílies a fer un esforç econòmic considerablement més gran.
A més, la Sindicatura de Greuges de Barcelona subratlla que, tot i que les bases reguladores preveuen l’accessibilitat i la inclusió en totes les activitats ordinàries, a la pràctica algunes famílies es troben amb dificultats per garantir la participació dels seus fills en aquestes activitats a causa de la manca de suport adequat.
Davant d’aquesta situació, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha formulat diverses recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona. Entre elles, destaca la petició que aquest sobrecost no repercuteixi econòmicament en les famílies afectades i que es valori la possibilitat d’incrementar els ajuts destinats al monitoratge de suport. Així mateix, la Sindicatura insisteix en la necessitat que les entitats promotores de les activitats garanteixin que els infants amb discapacitat gaudeixin de les mateixes oportunitats d’accés que la resta d’infants. El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha declarat: “Continuarem fent seguiment de la situació per garantir que els drets dels infants i joves amb discapacitat siguin respectats en igualtat de condicions”.
La resolució de la Sindicatura de Greuges de Barcelona ofereix una anàlisi detallada sobre la regulació de la concessió de subvencions, els requisits, el cost de les activitats adaptades i ordinàries, acompanyada de diverses taules comparatives per il·lustrar la situació.
Pel que fa al nombre d’activitats adaptades i places disponibles al T’estiu molt, l’Ajuntament de Barcelona ha informat que s’han aprovat un total de 1.080 activitats per a la campanya d’estiu per a infants i adolescents, oferint un total de 369.198 places. D’aquestes, només 22 activitats estan específicament adreçades a infants amb necessitats educatives especials, amb un total de 2.203 places. Resulta significatiu que només 4 de les 22 activitats adaptades tenen un cost inferior als màxims establerts per l’Ajuntament. En el cas de les colònies, les diferències de preu són especialment notables, arribant a duplicar i fins i tot triplicar el preu màxim recomanat per l’Ajuntament.
Diversos estudis evidencien que les persones amb discapacitat han de fer front a una sèrie de despeses addicionals que generen un desavantatge econòmic significatiu en comparació amb les persones sense discapacitat. Aquest desavantatge econòmic varia en funció del grau de discapacitat. Tot i que les administracions públiques ofereixen ajuts per intentar pal·liar aquesta desigualtat, les dades recollides per la Sindicatura de Greuges de Barcelona indiquen que aquestes mesures són insuficients i no cobreixen el cost real derivat de la discapacitat. Actualment, els preus de les activitats adaptades són tan elevats que moltes famílies no poden assumir-los. Un exemple concret és el d’una mare que manifesta la seva impossibilitat de pagar 400 euros setmanals per a una activitat de cinc hores diàries sense servei de menjador per a la seva filla amb un 69% de discapacitat i grau III de dependència.
Finalment, la Sindicatura de Greuges de Barcelona reconeix que l’Ajuntament de Barcelona ha introduït criteris en la regulació dels ajuts per intentar compensar aquest desavantatge econòmic. Per exemple, es compta cada persona amb discapacitat com a dues a l’hora de calcular la renda per càpita familiar, es reserva un 5% de les places de les activitats ordinàries per a aquest col·lectiu, i es preveu subvencionar les entitats que ofereixen activitats adaptades. No obstant això, la Sindicatura considera que mantenir un cost tan elevat per a les activitats específiques per a infants i joves amb discapacitat constitueix un greuge comparatiu i una discriminació pel que fa a l’accés al dret al lleure.