La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, i l’adjunta d’infància, Maria Jesús Larios, van comparèixer dimarts davant la Comissió d’Infància del Parlament per debatre els informes sobre els drets dels l’infants dels anys 2021 i 2022.
En les seves intervencions van explicar els deu punts que haurien de ser prioritaris en l’actuació de l’Administració en l’àmbit de la infància, entre els que s’incloïen la millora de la salut mental dels infants i adolescents i la inclusió educativa de l’alumnat amb discapacitat.
Quant a la salut mental, van explicar que malgrat l’increment del nombre d’infants atesos, encara es detecten mancances en la cobertura i en la intensitat dels tractaments prescrits (periodicitat de les visites) als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) i als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ).
Pel que fa a l’educació inclusiva, l’adjunta a la síndica va voler posar en valor l’increment en la dotació de recursos per garantir-la. Tot i això, les dades mostren que l’increment de recursos als centres ordinaris no ha evitat l’augment del nombre d’alumnat en centres d’educació especial. Es va insistir que caldria apostar pel tancament progressiu i la transformació dels centres d’educació especial, de manera que s’acabin transformant en proveïdors de serveis i recursos per a l’escola ordinària.
A criteri de la Síndica de greuges de Catalunya, la resta de punts que haurien de ser prioritaris en l’actuació de l’Administració en l’àmbit de la infància són: La lluita contra la pobresa infantil; la lluita contra l’exclusió residencial; la garantia del recurs adequat en el sistema de protecció; la lluita contra la segregació escolar; la lluita contra l’abandonament escolar prematur; l’accés en condicions d’igualtat al lleure educatiu; la protecció contra les violències; i l’escolta i la participació dels infants.