La Selva estrena el primer servei prelaboral per a persones amb malaltia mental de la comarca

És un equipament de la Fundació Drissa ubicat a Santa Coloma de Farners

taula presentació servei prelaboral malaltia mental comarca selva
La presidenta Núria Martínez parlant a l’acte de presentació del nou servei // Foto: Fundació Drissa

Santa Coloma de Farners acollirà a partir d’ara el primer servei prelaboral per a persones amb malaltia mental a la comarca de la Selva. Ahir es va presentar aquest nou servei que ofereix la Fundació Drissa a 15 usuaris i que s’ha posat en marxa gràcies a la subvenció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per l’equipament i a una aportació de Caixabank al projecte d’ampliació dels serveis prelaborals de l’entitat.

El servei prelaboral és un programa de transició al treball, d’inserció de persones

especialment vulnerables; amb formació teòrica, tècnica i professional a través de tallers que representen el punt de partida de l’itinerari laboral de persones amb trastorn mental, el pas previ a la incorporació al món laboral, ordinari o protegit. El nou servei s’obre amb un programa que s’ha estructurat en tres àmbits d’aprenentatge i entrenament: els tallers de capacitació, amb activitats com ara restauració de mobles, tasques d’oficina o neteja; espais d’acompanyament en el procés de capacitació, amb formació sobre competències bàsiques i transversals, sensibilització mediambiental, informàtica o xarxes socials; i amb l’orientació sociolaboral, on els usuaris s’entrenen en els processos de selecció per accedir a un lloc de feina o en la recerca activa de feina. També s’hi preveuen pràctiques laborals.

Drissa aporta a aquest projecte la seva experiència acumulada de 16 anys en la capacitació laboral exercida al servei prelaboral de Girona, on s’han atès 643 persones, amb un resultat de 100 llocs de treball aconseguits.

Núria Martínez, presidenta de Drissa, va insistir durant la presentació en el treball com a element “doblement vital” per a les persones amb trastorn mental, ja que “a més d’un mitjà de vida és una eina terapèutica”. “Les persones amb problemes de salut mental que tenen feina fan menys ingressos hospitalaris”, va assegurar Martínez. La gerent però va recordar que la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat es va incrementar en totes les

tipologies, “tret de la salut mental que va caure un 1,6%” l’any 2016. Per la seva banda, la directora dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Girona, Marta Casacuberta, va assenyalar en aquest sentit la importància del nou equipament per apropar i facilitar la preparació del col·lectiu cap al món laboral a la comarca, i l’aposta de la Generalitat per la millora de qualitat de vida de les persones amb malaltia mental, la seva rehabilitació i inclusió social. Així mateix, l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, ha posat de relleu el benefici del nou servei per a la població, ateses les dades que validen la seva necessitat.

La presentació va ser conduïda per l’equip del programa radiofònic Ens Patina l’Embrague, una iniciativa dissenyada, produïda i conduïda per a persones amb malaltia mental sorgit l’any 2004 del servei prelaboral de la Fundació Drissa a Girona i que compta amb més de 500 programes en antena i s’emet en directe els dijous, de 13 a 14h a Ràdio Salt.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*