Dissabte, 4 desembre 2021
IniciOpinióLa pujada del SMI i l’ocupació de les persones amb discapacitat

La pujada del SMI i l’ocupació de les persones amb discapacitat

fundació maresme augment subvenciosn públiques absorvir smi
Usuaris de la Fundació el Maresme manifestant-se pel SMI // Foto: Fundació el Maresme

El Consell Espanyol per a la Defensa de les persones amb Discapacitat i / o amb dependència (CEDDD) recolza l’acord del President del Govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, per als pressupostos de 2019, concretament la pujada històrica del salari mínim interprofessional (SMI) fins a 900 euros bruts mensuals.

No obstant l’anterior, la mesura té com a contrapartida una sèrie de riscos que motiven a fer algunes reserves al respecte. La pujada dels actuals 736 euros a 900 euros per a l’any que ve suposa un augment dràstic en el SMI del 22,3% en un sol any. Una pujada molt superior a anys anteriors (un 4% el 2018, un 8% el 2017 i només un1% el 2016) i la major des de 1980.

fiare banca etica crowdfunding

Es preveu que aquest increment de 164 euros afecti de manera negativa als col·lectius amb més dificultats per trobar feina, és a dir, els joves i les persones menys qualificades. Sempre que augmenta el SMI, s’alerta de la possible destrucció d’ocupació i d’altres riscos com fomentar la contractació temporal o fins i tot l’economia submergida.

Un dels col·lectius més vulnerables del mercat són les persones amb discapacitat, un col·lectiu que està caracteritzat per una baixa participació en el mercat de treball i per les discriminacions que pateixen en l’accés a l’ocupació i en els propis centres i llocs de treball, per manca d’accessibilitat de l’entorn laboral. Segons les últimes dades de l’any 2016, es va registrar una taxa d’atur del 28,6 per cent (185.200 persones), 9,1 punts més que la població sense discapacitat.

Unes xifres veritablement preocupants per a aquest col·lectiu, que no ha de ser oblidat per part del Govern i de les administracions públiques. En l’actualitat, a Espanya, hi ha 1.840.700 persones amb discapacitat, amb edats compreses entre els 16 i els 64 anys, el que representa un 5,9% de la població. Aquestes persones s’han de tenir en consideració a l’hora d’establir mesures d’aquest tipus ja que les mateixes incideixen directament en les seves complicades possibilitats d’aconseguir una feina. El contrari seria abocar-les a l’exclusió laboral i social.

En aquest sentit, tampoc es pot ignorar l’afectació als Centres especials de treball, un dels principals generadors de llocs de treball a Espanya per desenes de milers de persones amb discapacitat. De fet, en 2017 es van formalitzar en aquest col·lectiu un total de 77.677 contractes. Són, doncs, un mecanisme de trànsit cap a l’ocupació ordinària per a les persones amb discapacitat amb dificultats d’inserció en el mercat laboral. Aquesta ocupació protegida rep per la seva vital activitat unes ajudes i subvencions que han de ser actualitzades d’acord al nou SMI en els pressupostos generals de l’Estat, mitjançant la proporcional pujada de la dotació pressupostària als centres especials d’ocupació.

En definitiva, els increments en el SMI són bones notícies per a l’economia dels ciutadans; però s’han d’acompanyar de totes les mesures necessàries, incloses les pressupostàries, per tal que no es deixi enrere l’ocupació de les persones amb discapacitat.

AutorConsell Espanyol per a la Defensa de les persones amb Discapacitat i / o amb dependència (CEDDD)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES