La iniciativa ‘Ser Oído’, impulsada per la Federació AICE (Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya), ha congregat a més de 150 persones al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat d’un futur més inclusiu per a les persones grans amb pèrdua auditiva profunda. Aquest col·lectiu, que a Espanya supera les 200.000 persones, troba nombroses barreres per accedir a tractaments com l’implant coclear, a pesar de ser l’única solució efectiva per a molts casos.
Les dades són clares: la pèrdua auditiva no només afecta la comunicació, sinó que també augmenta el risc d’aïllament social, de deteriorament cognitiu i fins i tot de demència. Malgrat això, l’accés a l’implant coclear encara presenta nombroses dificultats, des de l’estigma social fins a les limitacions pressupostàries de les comunitats autònomes.
La iniciativa ‘Ser Oído’ busca revertir aquesta situació a través de diverses accions: sensibilitzar a la societat i als professionals sanitaris sobre la importància de la salut auditiva, impulsar la detecció precoç i garantir un finançament sostenible per als implants coclears. A més, la plataforma compta amb el suport de més de 79 entitats i 2.500 signataris.
La Dra. Shelly Chadha, responsable d’audició de l’OMS, alertó sobre les greus conseqüències de la pèrdua auditiva no tractada, destacant que “la hipoacúsia no només afecta la comunicació, sinó que també augmenta el risc d’aïllament social, de depressió i de deteriorament cognitiu”. Segons dades de l’OMS, més del 5% de la població mundial sofreix pèrdua auditiva discapacitant, la qual cosa representa un cost econòmic considerable per als sistemes de salut a escala global. A Espanya, la situació no és diferent, amb una prevalença especialment alta en la població major de 65 anys.
Per la seva part, representants de les associacions de pacients i professionals sanitaris han coincidit en la necessitat d’un canvi de model per garantir un accés equitatiu a l’implant coclear.
‘Ser Oído’ és un clam per a un futur on les persones grans amb pèrdua auditiva profunda puguin participar plenament en la societat, sense veure’s limitades per una discapacitat que té solució.