
La Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) ha celebrat aquest dilluns el webinari ‘Plataforma ALBA d’informació i assessorament sobre violència de gènere accessible per a dones sordes’, un espai formatiu i de reflexió centrat en les múltiples barreres que afronten les víctimes sordes de violència masclista. Durant la sessió s’ha remarcat com la intervenció de professionals expertes en violències masclistes i coneixedores de la comunitat sorda, amb una visió basada en la minoria lingüística i cultural, facilita que les dones afectades es puguin sentir escoltades i compreses.
Alba Prado, professional sorda vinculada a la plataforma ALBA, ha posat en relleu que el 57% de la població sorda a Espanya són dones, però que la violència de gènere que moltes pateixen sovint queda invisibilitzada. “La manca d’accessibilitat, la invisibilització i la interseccionalitat incrementen la seva vulnerabilitat davant aquest tipus d’agressions”, ha afirmat. En aquest sentit, considera que la plataforma és una eina clau per desplegar les mesures del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, i ha remarcat que “és un recurs complementari als serveis públics que vol prevenir les violències masclistes i acompanyar les víctimes en el procés de sortida”.
El webinari també ha abordat les múltiples formes de violència que poden afectar les dones sordes, des de les més evidents, com la física o sexual, fins a altres menys visibles com la violència psicològica, econòmica, vicària, cultural o lingüística. Cristina López, una altra de les professionals de la plataforma ALBA, ha assenyalat que “en molts casos, ni tan sols identifiquen que l’estan patint, menys encara què poden fer, quins drets tenen o quins recursos tenen a l’abast”.
El projecte està finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere i la Fundació ONCE. La plataforma ofereix una pàgina web amb guies, protocols, estudis i legislació traduïts a llengua de signes espanyola, així com testimonis que ajuden altres dones a identificar situacions de violència i un repositori de recursos accessibles per poder denunciar.
Des de la seva creació el 2018, ALBA ha atès més de 100 víctimes i el seu entorn, ha format entitats públiques i privades, i ha impulsat la sensibilització sobre aquesta problemàtica. “És com una llum al final del túnel”, ha explicat Alba Prado, en referència al significat simbòlic del nom de la plataforma. “Volem llançar aquesta llum per combatre, en la mesura que sigui possible, aquesta greu situació de desavantatge que tant risc comporta en la seguretat i la salut de les dones sordes”.
Finalment, les ponents han explicat que la plataforma permet contactar-hi per videotrucada en llengua de signes, correu electrònic o xat, segons les necessitats de la persona usuària, i sempre “preservant l’anonimat i la confidencialitat de qui ens truca”.