La patronal Dincat i els sindicats porten al TSJC l’aplicació del salari mínim en els Centres Especials de Treball

L’alt tribunal haurà de decidir si són absorbibles els complements

manifestació cets aplicació salari mínim
Manifestació a Barcelona per defensar els Centres Especials de Treball // Foto: Dincat

La pujada del salari mínim interprofessional i la seva implementació segueix portant de cap als Centres Especials de Treball (CET) a Catalunya. Encara no queda clar si el salari mínim interprofessional (SMI) s’entén com a salari base o són absorbibles els complements salarials per arribar als 900 euros.

Aquesta qüestió es la que va portar dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a una de les patronals del sector, AEES DIncat, i els sindicats UGT i CCOO, que volen que l’alt tribunal dictamini una sentència al respecte.

BANER_300X250

La patronal ha basat la seva defensa en el concepte de “salari mínim especial”. Segons una disposició transitòria del real decret, s’eximeix a algunes empreses o administracions d’aplicar la pujada del SMI de 900 euros, sempre que això no vagi en “perjudici” d’arribar a aquesta quantitat.

Per la seva banda, els sindicats descarten aquesta interpretació del decret i consideren que l’antiguitat no és un complement absorbible, per lo que tota empresa ha de partir dels 900 euros de salari base.

La pilota està ara en el terreny del TSJC, que haurà de crear jurisprudència sobre el tema. Recordem que actualment hi han a Catalunya 205 CETs en els que treballen més de 16.000 persones, la gran majoria amb discapacitat, i al voltant del 70% cobren el salari mínim.

Les entitats del sector porten tot l’any denunciant la precarietat del sector, després de molts anys de infrafinançament. La pujada del SMI a principis d’any i la manca de subvencions de les administracions per compensar-la ha posat en jaque a molts Centres Especials de Treball.

Fonts sectorials han calculat que si la situació continua així, els CETs hauran d’acomiadar a curt termini 1.600 treballadors, i a llarg termini, la xifra pot pujar fins els 10.000 empleats.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*